Bursa Kadınlar iddialı: İznik'i gastronomide öncü yapmak istiyoruz

Kadınlar iddialı: İznik'i gastronomide öncü yapmak istiyoruz

Paylaş
Kadınlar iddialı: İznik'i gastronomide öncü yapmak istiyoruz

İznik, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştı. Gastronomi kültürü oldukça zengindi. Ancak gelen misafir veya turistleri ağırlayabilecek profesyonel yapıda işletme sayısı sınırlıydı.

Haberin Devamı

Hatta yerel mutfak ve gastronomi ürünlerini servis edecek tesis, yok denilebilecek durumdaydı. Ayrıca verimli topraklarda yetişen ürünler, katma değerli satılabilirdi.
Bu boşlukları doldurma hedefiyle kooperatifi kurduklarını açıklayan İznik Kadın Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeliha Peşte, “Buradaki yerel lezzetlerin kayıt altına alınıp, kaybolmaması önemli. İznik, turizm ve tarım kenti diyoruz. Ancak profesyonel sunum önemli. İznik’i gastronomide öncü yapmak istiyoruz” diyor.

İznik; doğal, tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir ilçe olarak dikkat çekiyor. Birçok medeniyete ev sahipliği de bulunuyor. Geçmişten günümüze gastronomi kültürü de oldukça zengin. Ancak bu konuda ciddi bir açık bulunuyordu. Hem yapılan çalışmaların araştırılıp, toplanması; hem de hizmet konusunda eksiklikler vardı. Gelen misafir veya turistleri ağırlayabilecek profesyonel yapıda işletme sayısı sınırlıydı. Hatta yerel mutfak ve gastronomi ürünlerini servis edebilecek tesis, yok denilebilecek durumdaydı. Verimli topraklara sahip, ilçenin mahsulü de çoğunlukla işlenmeden hal alıcısı ile buluşuyordu.
Konuyla ilgili olarak İznik Belediye Meclis Üyesi ve Başkanvekili Zeliha Peşte, Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ile görüştü. Yerel mutfağın profesyonel sunumuyla ilgili ciddi bir eksiklik olduğunu toplantıda dile getirdi. İlçede bu ürünleri kadınların emeğiyle işleyerek, kurutma, konserve, farklı soslar ortaya koyup, marka oluşturulabileceği ve yüksek katma değerli ürünler halinde pazara sunabileceği konuşuldu.
Toplantının ardından buradaki boşluğu doldurma ve kooperatif kurma fikri ortaya çıktı. Pandemi etkisinde harekete geçildi. Ortak ideal uğruna çalışmalar yapıldı. İl Tarım Müdürlüğü’nün de katılımıyla toplantılar gerçekleştirildi. Civarda kurulan kadın üretim merkezleri yerinde ziyaret edilip, incelemeler yapıldı. Belediyede toplantılar düzenlendi. Sonrasında şekillendi. Fırın işletmecisi, tarım ve hayvancılık üretimi yapan, ticaret geçmişi bulunan, meclis üyesi, liderlik pozisyonu olan ve üreten 8 kadın bir araya geldi. Farklı alanlardaki tecrübelerini kooperatif çatısı altında buluşturdu.

Haberin Devamı

BEBKA PROJESİ

Haberin Devamı

Aralık 2020’de tescil işlemlerini tamamladıktan sonra üretim merkezi yeri için Çakırca Sahil’de bir alanın ihale ve kiralama işine girildi. Burada ihtiyaçları olan üretim merkezinin finansal desteği için Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde BEBKA’ya bir proje hazırlayıp, sundular. Proje gerçekleşirse ‘İznik Göl Evi Kadın Üretim Merkezi’ hem yerel mutfak sunum noktası, hem de diğer tarımsal ürünleri işleme alanı olacak.
KURUMSAL KİMLİK ÇALIŞMALARI
Yaşadığımız çağda marka, logo ve e- ticaret pazarının önemli olduğunu söyleyen Peşte, bunlara yönelik kurumsal kimlik çalışmalarının profesyonel bir ekiple devam ettiğini açıkladı.

YEREL MUTFAK KAYIT ÇALIŞMALARI

İznik özelinde yerel mutfağı kayıt altına almak için çalışmalara başladıklarını söyleyen İznik Kadın Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooeratifi Başkanı Zeliha Peşte, “Bursa Valiliği’nin hazırlattığı ‘Osmanlı’dan Cumhuriyete Bursa Mutfağı’ kitabının İznik yemekleri ile ilgili olan bölümüne destek olduk. İlçemizde yemek programı çekimi yapmak isteyen pek çok televizyon yemek programına, kırsal mahalle organizasyonlarında destek veriyoruz. Bu sayede yerel mutfağın önemli bir kısmının dijital ortamda kayıt altına alınmasını sağlamış olduk” dedi.

Haberin Devamı

İZNİK’İ GASTRONOMİDE ÖNCÜ YAPMAK İSTİYORUZ

İznik’teki yerel mutfak özelliklerinin kayıt altına alınmasının önemini vurgulayan Peşte, ilçede çok kültürlü bir yerleşim olduğunu hatırlatarak, demografik yapının zenginliğinden bahsetti. Muhacir, Gürcü, Boşnak, Arnavut gibi farklı kültürlerin yanı sıra göl kıyısında da farklı yapıların bulunduğunu belirten Peşte, “Bunlar zenginlik barındırıyor. Çalışılmamış bir alan. Buradaki yerel lezzetlerin kayıt altına alınıp, kaybolmaması önemli. İznik, turizm ve tarım kenti diyoruz. Ancak profesyonel sunum önemli. İznik’i gastronomide öncü yapmak istiyoruz” dedi.

KATMA DEĞER SAĞLAYACAĞIZ

Evde yemek yapan ve mutfağın hafızasına taşıyan kadınlar olduğunu söyleyen Peşte, nine ve annelerle de bu hafızayı devam ettirip, en güzel şekilde tanıtmak ve sunmak istediklerini açıkladı. İkinci amaçlarının ise çok verimli ovaya sahip olduklarını vurgulayan Peşte, “Tarımsal çeşit çok ancak işlenerek satılmıyor. Ürün dalından, hal alıcıları ile buluşuyor. Bu ürünlerin markalaşıp, işlenerek satılması, katma değerin artırılması gerekiyor. Bu çalışmanın içinde olacağız. Kurutma tesisleri, farklı özel üretilmiş soslar ve konserveler olabilir. Bu artık kadınların becerilerine kalıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

İlçe merkezinde olduğu gibi kırsalda da kadın ve erkeğin beraber çalışıp, üretmeye devam ettiğini ifade eden Peşte, “Hedefimiz orta ve uzun vadede kırsaldaki kadın üye sayımızı arttırmak. Kırsaldaki kadınlarımızın kooperatif üzerinden böyle bir bütünün parçası olması onlar için de memnuniyetle karşılanıyor. Kırsaldaki bu memnuniyet ve yaşam şartlarındaki iyileşmeyle göçün önüne geçebiliriz” dedi.

YARDIMLAŞARAK ÜRETİM

Pandemi döneminde tarımsal üretimin önem kazandığının altını çizen Peşte, “Kadınlar olarak kooperatif ruhuna uygun biçimde yardımlaşarak üretip, şehrin gelişen vizyonuyla uyumlu önemli katkılar sunabileceğimize inanıyoruz. Kesinlikle doğru kulvardayız” diye konuştu.