Merkez Birleşik Krallık Büyükelçisi’nden Atatürk’e övgü

Birleşik Krallık Büyükelçisi’nden Atatürk’e övgü

Paylaş
Birleşik Krallık Büyükelçisi’nden Atatürk’e övgü

Birleşik Krallık Büyükelçisi’nden Atatürk’e övgü

Muammer İRTEM/BURSA,(DHA)-BİRLEŞİK Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Sevr Anlaşması ülkelerini yenerek tüm dünyaya önemli bir ders verdiğini söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu ve Diplomasi Araştırmaları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ’24. Hariciye Haftası’ etkinlikleri kapsamında dünyadaki ilk uluslararası ilişkiler kürsüsünün kuruluşunun 100. yıldönümü kutlandı. Gerçekleştirilen etkinliğe Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, BUÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü ABD Başkanı Prof. Dr. Çınar Özen, Diplomasi Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Barış Özdal, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

‘TÜRKİYE’DE ÇALIŞMAK BENİM İÇİN BİR RÜYANIN GERÇEKLEŞMESİ GİBİ’
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott katılımcılara, ‘Birleşik Krallık-Türkiye İkili İlişkileri Brexit’ konulu detaylı bir sunum yaptı. Osmanlı Devleti’nin ilk büyük başkenti olan Bursa’da bulunmaktan dolayı büyük bir onur duyduğunu söyleyen Büyükelçi Sir Dominick Chilcott, kentin aynı zamanda büyük bir tarihi öneme sahip olduğunun altını çizdi. Bursa’nın imalat alanında çok önemli bir merkez haline geldiğine işaret eden Chilcott; “Mayıs 2008’de Majestelerinin de ziyaret etmiş olduğu böylesine önemli bir şehirde bulunmak benim için büyük onurdur. Birleşik Krallık Başbakanı’nın özel ticaret elçisi bu bölge ile Birleşik Krallık arasındaki ticari ilişkileri teşvik etmek amacıyla çok kısa süre önce şehrinizi ziyaret etmişti. Ancak Bursa ile ilgili çok keyifli kişisel anılarım da var. İlk kez 1984 yılında gelmiştim. Türkçe’yi daha yeni öğreniyordum. Teleferik ile Uludağ’a çıktığımız ve lezzetli kebaplar yediğimi hatırlıyorum. Bugüne kadar görevlerim icabı sürekli Türkiye’yi takip ettim. Birleşik Krallığın bir temsilcisi ve görevlisi olarak Türkiye’de çalışıyor olmak, benim için bir rüyanın gerçekleşmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

‘SEVR ANLAŞMASI FELAKET OLURDU’
Birleşik Krallık ile Türkiye’nin yüzyıllardır dostane ilişkilerini devam ettirdiğini kaydeden Sir Domick Chilcott, ülkeler arasında nadir olarak anlaşmazlığın çıktığının altını çizdi. Chilcott; “Avrupa Kıtası’ndaki güç dengelerinin korunmasında iki ülkenin stratejik ortaklık yürüttüklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bugün de birlikte hareket etmeye devam ediyoruz. Her iki ülke de DEAŞ karşıtı bir koalisyon oluşturmuş durumdadır. Yüzyıl önce imzalanan Sevr Anlaşması imzalanmış uygulanmış olsaydı. Türkiye için olduğu kadar Avrupa için de bir felaket olacaktı. Neyse ki uygulanmadı. Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Sevr Anlaşması’nın arkasındaki güçleri yenerek, hepimize bir milletin kendi kaderini tayin etmesindeki kararlılığı ile çok güzel bir ders verdi. Onun liderliği 20 yüzyılın ikinci yarısında Batı’nın Türkiye’de güçlü bir müttefik bulmasının önünü açtı” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı