Biga Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybedenler, Biga'da anıldı

Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybedenler, Biga'da anıldı

Paylaş
Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybedenler, Biga'da anıldı

Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybedenler, Biga'da anıldı

ÇANAKKALE'nin Biga ilçesindeki Srebrenitsa Çiçeği Anıtı önünde, Bosna Hersek’in Srebrenitsa şehrinde Sırpların gerçekleştirdiği soykırımda katledilen 8 bin 372 Boşnak vatandaş için anma töreni düzenlendi.

Biga Belediyesi ile Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen anma töreni, Srebrenitsa Çiçeği Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törene, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ergün Erkap, Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Volkan Eren, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Program; saygı duruşu, İstiklal Marşı ile Bosna Hersek milli marşının okunmasıyla başladı.

Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Volkan Eren, “1995 yılında Srebrenitsa’da 8 bin 372 kişinin katledilmesinin 26’ncı yıldönümünde şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. 26 yıl önce işlenen soykırımı unutmadık, unutturmayacağız” diye konuştu.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ergün Erkap ise, 26 yıl önce yaşanan bu olayın insanlık utancı olduğunu söyleyerek, "Her zaman namusu ve onuru ile barış içinde yaşamış olan biz Boşnaklar, Bosna’da katliam mağduru olduk. Bosna’daki toplu mezarların yoğun olduğu bölgelerde dikkat çeken ve Srebrenitsa katliamının sembollerinden biri haline gelen mavi kelebekler, Biga Belediyemiz tarafından bu anıta yerleştirilerek, Boşnak camiamıza verdikleri değeri göstermişlerdir” diye konuştu.

Srebrenitsa’nın acısının hala çok taze olduğunu söyleyen Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Srebrenitsalı Boşnak annelerimiz ve şehitlerimiz için yaptığımız Srebrenitsa Çiçeği Anıtı hüznü, İslamiyet’i ve masumiyeti simgelerken, aynı zamanda çok ama çok acı bir utancı ve hatırayı da anımsatıyor. 11 Temmuz 1995’te Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde çocuklar dahil binlerce Boşnak kardeşimiz, ırkçı Sırplar tarafından katledildi. Bu katliam kardeşlerimizin sırf farklı bir kimlikte ve Müslüman oldukları için gerçekleşti. Bizler bu soykırımı hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bosna Hersek ziyaretimizde gördük ve yaşadık ki her Temmuz ayı geldiğinde taze olan yaralar, yine kan bağlıyor. Katliam ve işkencelerle kardeşlerimizin yaşadığı acı, döktüğü gözyaşı yüreklerde hissediliyor. Bu duygularla Srebrenitsa Soykırımı’nın 26'ncı yıldönümünde 8 bin 372 Boşnak kardeşimizi, mezarsız yatan binlerce kardeşimizi ve Bosna Savaşı şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Boşnak lider, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i minnetle yad ediyorum. Rabbim inşallah bu tür acıları bizlere ve dünyadaki mazlum insanlara yaşatmasın” dedi.

Konuşmaların ardından Biga Müftüsü Ertuğrul Akın tarafından dua ettirildi ve Srebrenitsa Çiçeği Anıtı'na karanfil bırakıldı.

ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı