Çameli Denizli'de kuzu göbeği mantarı kurutularak ihraç ediliyor

Denizli'de kuzu göbeği mantarı kurutularak ihraç ediliyor

Paylaş
Denizli'de kuzu göbeği mantarı kurutularak ihraç ediliyor

Denizli'de kuzu göbeği mantarı kurutularak ihraç ediliyor

DENİZLİ'nin Çameli ilçesinde baharda yetişen kuzu göbeği mantarı, kurutularak yurt dışına ihraç ediliyor. Şifalı olarak bilinen kurutulmuş mantar Fransa, İsviçre, Danimarka ve Norveç gibi ülkelerin en lüks restoranlardaki yemeklerde ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Kuzugöbeği mantarın kilosu 3 bin liraya alıcı buluyor.

Denizli'nin Çameli ilçesinde İsmail Karaca, yetiştirdiği kuzu göbeği mantarını kurutup yurt dışına ihraç ediyor. Yöre halkı tarafından ormanlık alanlardan toplanan kuzu göbeği mantarının kilosunu 200 liraya satın aldığını belirten İsmail Karaca, kurutma işleminden sonra ipe dizilen mantarların satışa hazır hale getirdiğini belirtti. Kurutulmuş kuzu göbeği mantarını Avrupa'da birçok ülkeye ihraç ettiklerini belirten Karaca, "Kuzu göbeği mantarı bahar mevsiminde ilçemiz için önemli bir gelir kaynağıdır. İlçede yaşayanlar ormanlık alanlarda mantar toplar. Yaş olarak kilosu 200 liraya kadar alıcı buluyor. Ancak kurutulmuş mantarın fiyatı ise 3 bin liraya kadar çıkıyor. Biz geçen yıl yaklaşık 30 ton ihraç ettik" dedi.
Kuru Kuzu göbeği mantarının özellikle Fransa'da lüks restoranlarda kullanıldığını ifade eden Karaca, “Fransa'da Kuzu göbeği mantarının bulunduğu yemeğin bir porsiyonu 50 Euro civarında. İsviçre, Danimarka ve Norveç'te ise yemeklerin yan sıra ilaç sanayisinde de kullanılıyor" dedi.

Sezgin ÖZDEMİR/ÇAMELİ, (Denizli), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı