Edirne Edirne'de Engelliler Haftası'nda farkındalık yürüyüşü

Edirne'de Engelliler Haftası'nda farkındalık yürüyüşü

Paylaş
Edirne'de Engelliler Haftası'nda farkındalık yürüyüşü

Edirne'de Engelliler Haftası'nda farkındalık yürüyüşü

Uğur AKAGÜNDÜZ / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında farkındalık yürüyüşü yapıldı.

Edirne'de faaliyetler gösteren engelli dernekleri ile sivil toplum kuruluşları katılımıyla Engelliler Haftası Kapsamı'nda Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan programda hazırlanan basın açıklamasını, Edirne Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz ile Edirne Engelli Gönüllüler Derneği Ecem Erkenci okudu. Açıklamada, Türkiye'de engelli haklarının henüz olması gereken seviyede olmadığına dikkat çekildi.

'YAŞAM HAKLARINI KORUMALIYIZ'

Engelliliğin, toplum bireye bakışı açısından sosyolojik bir olgu olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere verildi:

"Engellilik, toplumun bireye bakış açısından kaynaklanan sosyolojik bir olgudur. Bu bağlamda, sosyal devlet anlayışı ve fırsat eşitliği çerçevesinde engelli bireyin kamusal alanda görünürlüğünü artırmak ve sosyal yaşam içinde dezavantajlı bir grup olmalarını engellemenin tek yolu ise "yaşam haklarını" korumaktır. Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına Dair Uluslararası Sözleşmenin amacı: Engelli bireylerin, diğer bireylerle herhangi bir ayrım olmaksızın, tüm temel insan hakları ve özgürlüklerinden eksiksiz şekilde ve tam bir eşitliğe uyarak yararlanmasını desteklemek, garanti altına almak ve her insanın doğuştan sahip olduğu onura saygıyı daha ileri bir düzeye getirmek"

'DÜZENLEMELER İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL'

Açıklamada, ülkemizde bu sözleşmenin imzalanmasından sonra yasal mevzuatta düzenlemeler ve engelli hakları konusunda farkındalığın arttığı belirtilen açıklamada, "Buna rağmen, maalesef henüz olması gereken seviyede değildir. Özellikle yaşadığımız Covid-19 pandemisi gibi olağanüstü durumlarda, engelli bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli pek çok planlamanın ulusal ve yerel düzeyde hazır olmadığını yaşadığımız olumsuz deneyimler ortaya koymaktadır. Olağan ve olağanüstü durumlarda engelli bireylerin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve alınacak tedbirler ile yapılacak işlerin planlamasında bu alanda çalışan STK'lar ile işbirliği içinde çalışılmasının önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz" denildi.

Açıklamanın ardından etkinliğe katılan sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı'ndan başlayarak Saraçlar Caddesi boyunca 25 Kasım Stadı'na kadar farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberin Devamı