Keşan Atık ilaçlar kutularda toplanarak, belediye tarafından bertaraf edilecek

Atık ilaçlar kutularda toplanarak, belediye tarafından bertaraf edilecek

Paylaş
Atık ilaçlar kutularda toplanarak, belediye tarafından bertaraf edilecek

Atık ilaçlar kutularda toplanarak, belediye tarafından bertaraf edilecek

Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE’nin Keşan ilçesinde ‘sıfır atık yönetmeliği’ kapsamında Edirne Valiliği, Keşan Belediyesi ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü arasında tarihi geçen atık ilaçların toplanarak bertaraf edilmesi için protokol imzalandı. Protokol nedeniyle 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi önünde tören düzenlendi.

Törene, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Başkan Yardımcıları Nuran Uslu ve Ali Ünal, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa İshak Yıldırım ile Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Çetin katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Helvacıoğlu, Keşan Belediyesi olarak çevre sorunlarıyla dört koldan mücadele ettiklerini belirterek, “Çevre sorunlarına yönelik kalıcı çözümler üretmek için yoğun bir mesai harcıyoruz. Bugün yine hayati öneme sahip önemli bir uygulamayı daha Keşan’ımızda hayata geçirmek üzere bir aradayız. Biliyorsunuz ki, küresel ısınma ve çevre kirliliği dünyamızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Toprağımızı ve suyumuzu kirleten, dolayısıyla halkımızın ve özellikle çocuklarımızın sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisi de atık ilaçlar. Tam da bu noktada, Edirne Valiliğimiz, kaymakamlığımız, belediyemiz, il ve ilçe sağlık müdürlüklerimiz ile birlikte atık ilaçların çöp olmadığı bilincini oluşturmak amacıyla önemli bir uygulamayı daha bugün Keşan’ımızda ilk defa uygulamaya başlıyoruz. Başlattığımız bu uygulama ile ilaçların evsel atıklardan ayrıştırılmasını, bilinçsizce dökülen atık ilaçların tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek vatandaşlarımıza ulaşmasını engellemeyi amaçlıyoruz” dedi.  

‘ATIK İLAÇLAR ÇÖP DEĞİLDİR’

Atık ilaçların çöp olmadığını ifade eden Helvacıoğlu, “Bu konuda farkındalık ve bilinç oluşturmak bizim en önemli görevimizdir. Bu bağlamda, sıfır atık yönetmeliği kapsamında, atık ilaçların toplanması ve imha edilmesi ile ilgili olarak, Edirne Valiliğimizin önderliğinde belediyemiz ve il sağlık müdürlüğümüz ile ortak bir çalışma yürüteceğiz. Bu kapsamda, tarihi geçen beşeri ilaçların bertarafı ile ilgili protokolümüzü imzalayarak bu hayati çevre projesini hayata geçirdik. Protokol kapsamında, belediyemiz tarafından ilçemizde bulunan aile sağlığı merkezlerine toplam 10 adet atık ilaç toplama kutusunun dağıtımını yaparak yine Keşan’ımızda bir ilki gerçekleştirdik. İmzalanan bu protokol civar belediyelerimize de öncü ve örnek bir çalışmadır. Evlerinizde kullanmadığınız ilaçları çöpe atmak yerine aile sağlığı merkezlerine bırakarak bu tehlikeyi önleyebiliriz. Doğamızı korumak adına atık ilaçlarınızı belirlemiş olduğumuz noktalara teslim edebilirsiniz. Doğanın, çevrenin ve insan sağlığının korunmasına hep birlikte katkı sağlayacağız” diye konuştu.

‘HEM İNSANİ, HEM SAĞLIK HEM DE EKONOMİK AÇIDAN YARARLI BİR GERİ DÖNÜŞÜM’

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa İshak Yıldırım da, Sağlık Bakanlığı’nın 10 yıldır atık ilaçlar konusunda çalışma yürüttüğünü belirterek, “Hastalarımızı tedavi ederken elbette ilaç kullanıyoruz ama çok ilaç değil az ilaçla hasta tedavi etmeye çalışıyoruz. Bu bizim için, insanların sağlığı ve şifası için de çok önemli. Dolayısıyla sloganımız belli, ‘Çok ilaç değil, doğru ilaç kullanalım’. Dolayısıyla hepimizin evinde zamanında fazlasıyla aldığımız ama kullanamadığımız ya da az kullandığımız ilaçlarımız mevcut. Hiçbir ilaç aslında çöp değil. Hiçbir ilaç evde bekletilecek bir malzemede değil. Eğer tedavimiz için uygunsa hekim verdiyse kullanacağız. Kalıyorsa da o ilaçların bertaraf edilmesi lazım. İşte bu noktada gerçekten çok değerli bir proje uygulandı. Sayın valimizin himayelerinde, kaymakamlığımızın ve belediyemizin çabalarıyla protokol yaptık. Artık atık ilaç toplama kutularımız var. Bu kutular aile sağlığı merkezlerimizde bulunacak. Vatandaşlarımız gelerek, evlerinde son kullanma tarihi geçmiş, kullanmadıkları ilaçları bu kutulara atacaklar. Bu kutular asla çöp kutusu değil. Bu kutulardan alınan ilaçlar belediyemiz tarafından bertaraf edilecek. Doğaya ve insana arar vermeyecek şekilde ortadan kaldırılacak, geri dönüşüme kazandırılacak. Hem insani, hem sağlık hem de ekonomik açıdan inanılmaz yararlı bir geri dönüşüm. Burada bir paydaş olduğumuz için şeref duyuyoruz. Herkesi bu projeye destek vermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra törene katılanlar atık ilaç kutusuna tarihi geçmiş ilaçları attı.(DHA)

Haberin Devamı