Merkez Klasik Türk Müziği sazlarının üretimini yapıyor

Klasik Türk Müziği sazlarının üretimini yapıyor

Paylaş
Klasik Türk Müziği sazlarının üretimini yapıyor

Klasik Türk Müziği sazlarının üretimini yapıyor

Salih TEKİN / ERZURUM,(DHA)-ERZURUM Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü'nden mezun olduktan sonra yüksek lisans programını da tamamlayan usta neyzen, Mazhar Gönülay (29), kurduğu atölyede klasik Türk müziğinin ince sazları olan tanbur, ud, lavta, ney ve klasik kemençe yapıyor.

Haberin Devamı

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü'nden mezun olduktan sonra yüksek lisans programını da tamamlayan neyzen Mazhar Gönülay, çocuk yaştan beri ilgilendiği sazların yapımı için eğitim aldı. Fakülteden hocası Prof. Dr. Özgür Sadık Karataş'ın eğitimi sonrası Gönülay, merkez Yakutiye ilçesindeki 1'inci Vakıf İşhanı'nda 'İncesaz Müzik Atölyesi'ni açtı. Hammaddeyi büyük kentlerde saz yapımında kullanılan ağaçları satan firmalardan temin eden Gönülay, gelen talebe göre tanbur, ud, lavta, ney ve klasik kemençe yapıyor. 

Bağlama, gitar gibi enstrümanların tamirini de yapan Gönülay, çocuk yaşta ablasının eve getirdiği neye üfleyerek müzik aletleriyle tanıştığını söyledi. Ortaokul, lise çağlarında neyzenliğe ilgi gösterdiğini fakültede ney hocası olmadığı için kardeş saz tambur çalmaya başladığını ifade eden Gönülay, "8 yıl önce entrümanların yapımıyla da ilgilenmeye başladım. Fakülteden hocam Prof. Dr. Özgür Sadık Karataş'tan enstrüman yapımındaki incelikleri öğrendim. Bölgemizde enstrüman yapımı ve onarımında bir yer olmadığının eksikliğini de farkedince başta öğrenciler olmak üzere insanlarımıza yardımcı olmak amacıyla atölyeyi açtım" dedi. 

Haberin Devamı

Halk eğitim ve gençlik merkezlerinde entstrüman dersleri verdiğini kaydeden Gönülay, atölyede bağlama gitar gibi müzik aletlerinin de tamir ve bakımlarını yaptığını söyledi.(DHA)