Kartal Çerkes Sürgünü’nde hayatını kaybedenler Kartal’da anıldı

Çerkes Sürgünü’nde hayatını kaybedenler Kartal’da anıldı

Paylaş
Çerkes Sürgünü’nde hayatını kaybedenler Kartal’da anıldı

Çerkes Sürgünü’nde hayatını kaybedenler Kartal’da anıldı

İSTANBUL, (DHA) –Rusya’nın Kuzey Kafkasya’yı ele geçirmek istemesi üzerine 1556’da başlayan ve 308 yıl süren Kafkas – Rus Çarlığı Savaşı sonunda yaklaşık 1.5 milyon Çerkes sürgün edilmiş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Büyük Çerkes Sürgünü olarak anılan 21 Mayıs’ta her yıl anma törenleri düzenleniyor.
Kartal Belediyesi ve Kafkas Dernekleri Federasyonu da Büyük Çerkes Sürgünü'nün 157. yılında, Kartal Dragos Su Sporları İskelesi yanında bulunan ve heykeltraş Arslan Gualgoshe tarafından yapılan ‘Hayat Ağacı’ isimli sürgün anıtının önünde bir anma töreni gerçekleştirdi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, “Değerli dostlar, bugün bizi yalnız bırakmadınız. Bu coğrafya aslında insani acıların, trajedilerin coğrafyasıdır. Bu itibarla bizimle bu acıyı yaşayan, acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
"ÇERKES SOYKIRIMI'NIN GELECEK NESİLLERCE BİLİNMESİ İÇİN ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar, “Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157. yılında siz dostlarımızla birlikteyiz. Bizler Kartal Belediyesi olarak, öz vatanları Kuzey Kafkasya bölgesinden sürülen Çerkeslere karşı tarihte yapılmış en büyük insanlık suçunu dile getirmeye devam edeceğiz. Çerkes Soykırımı'nın gelecek nesillerce bilinmesi ve hatırlanması için anmaya devam edeceğiz. Tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı’nın insanlık adına bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

Kartal Belediyesi ve Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun birlikte düzenlediği anma etkinliğine; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen Başkan Yardımcısı Adem Uçar, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, Başkan Yardımcısı Ünal Uluçay ve vatandaşlar katıldı.

Konuşmaların ardından Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar ve Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer tarafından Hayat Ağacı anıtına çelenk sunularak kırmızı karanfil bırakıldı.

Haberin Devamı