İzmir Hem kış hem de Covid-19 turşuya talebi artırdı

Hem kış hem de Covid-19 turşuya talebi artırdı

Paylaş
Hem kış hem de Covid-19 turşuya talebi artırdı

Hem kış hem de Covid-19 turşuya talebi artırdı

Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA) - İZMİR'de kış aylarının gelmesiyle beraber Covid-19, grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar turşu ile turşu suyuna yöneldi. Turşunun vücuda faydalı bir besin olduğunu ifade eden meşhur turşucu İbrahim Türksever (81) talepte yüzde 100 artış olduğunu belirtip, Covid-19'dan korunmak isteyen vatandaşların da turşu tükettiğini söyledi.

Sağlık açısından birçok faydasının bulunmasının yanı sıra Covid-19'a ve gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olması nedeniyle kış mevsiminde turşuya rağbet arttı. Havuç, kornişon, salatalık, yeşil domates, biber, soğan, sarımsak, lahana ve kereviz yaprakları gibi sebzelerin, sirke, limon ve tuz desteğiyle yapılan turşuları yoğun ilgi görüyor. İzmir'de 1959 yılından itibaren faaliyet gösteren meşhur turşucu İbrahim Türksever dükkanında elma, armut, şeftali ve kabak gibi birbirinden farklı 100'e yakın çeşit turşunun yer aldığını ifade ederek, "Turşunun bağışıklık sistemini koruyucu özelliği sayesinde özellikle de kış aylarında büyük talep görüyor. Turşu yaşadığımız bu zorlu süreçte Covid-19'a karşı sofraların olmazsa olmazı haline geldi. Hem fiyatı uygun hem de doğal bir şifa kaynağı. Bu nedenle talepte yüzde yüz bir artış olduğunu söylemek mümkün. Bamya, üzüm, çağla badem, erik gibi ürünlerden yaptığımız turşular var. Her şeyden turşu yapılabilir. Vatandaşlar çeşitlerimizi merak edip farklı turşular da deniyor" ifadelerini kullandı.

'NEŞELİ GÜNLER' FİLMİNE DE İLHAM OLMUŞTU
TÜRK sinemasının klasiklerinden 'Neşeli Günler' filminin, 1959 yılından beri faaliyette olan dükkanından esinlenerek çekildiğini de anlatan ve 60 yıldır turşu dükkanı işleten Türksever, "Tarihi tam olarak veremiyorum. İzmir Fuarı'nın açıldığı dönemler merhum Adile Naşit, kardeşi Selim Naşit Özcan, Ayşen Gruda gibi birçok sanatçı dükkanımıza uğrardı. Annemin çok iyi arkadaşlarıydı. Aralarında bir dostluk gelişmişti. Her sene İzmir'e geldiklerinde dükkanımıza uğrar annemle sohbet ederlerdi. Annem turşunun sirkeyle mi yoksa limonla mı? Olacağını tarif ederdi. Bu hoş sohbetler sonrası turşu yapımı belki de ilham kaynağı oldu. Daha sonra 'Neşeli Günler' adlı turşucu filmi çekildi. Filmde turşu limondan mı yapılır sirkeden mi yapılır? Esprileri yapıldı" dedi. Anne ve babasının dükkanı o dönem birlikte işlettiklerini belirten Türksever, ailede limon ve sirke tartışmasının yaşanmadığını, nedeninin ise limonla turşusu yapılan sebzelerin ayrı sirkeyle turşusu yapılan sebzelerin ayrı olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı