İzmir Kadın kick boksçular İzmir'in gururu oldu

Kadın kick boksçular İzmir'in gururu oldu

Paylaş
Kadın kick boksçular İzmir'in gururu oldu

Kadın kick boksçular İzmir'in gururu oldu

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA) - İZMİRLİ kadın kick bokscular İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Kick Boks Dünya Kupası'nda büyük başarı elde etti. Dünya kupasına katılan 5 kadın sporcudan 3'ü madalya, 2'si ise kupa ile İzmir'e döndü. 41 yaşındaki Aslı Alpkaan ile 20 yaşındaki Perihan İnce şampiyonluk kupasını kaldırarak tüm kadınlara örnek oldu.

İstanbul'da 12-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Kick Boks Organizasyonları Birliği (WAKO) 7. Uluslararası Kickboks Dünya Kupası'na katılan sporcular İzmir'e kupa ve madalyalarla döndü. Beş kadın kick boksçudan Aslı Alpkaan ve Perihan İnce kendi kategorisinde dünya şampiyonu olurken, Betül Baş dünya ikincisi, Elif Ceren Şanlı ile Hatice Ece Çelebioğlu ise üçüncülük madalyalarının sahibi oldu. Defalarca Türkiye şampiyonu olup Avrupa'da altın madalya kazanan milli sporcu Kübranur Alpkaan'ın annesi Aslı Alpkaan (41) , kick boksa kızı sayesinde başladığını belirterek, "Benim kick boks yolculuğum kızım Kübranur sayesinde başladı. O 14 yaşında bu salona kilo vermek için gelmişti. Turnuvalara katıldı, Ege şampiyonu oldu. Hocası ona güvenerek arkasında durunca kızım idmanlara ağırlık verdi. Hem kilo vermeye başladı hem de başarılar elde etti. 10 kez Türkiye şampiyonu, daha sonra Avrupa şampiyonu oldu. Ona destek olmak için ben de salona kayıt yaptırdım. Lapa (ellik) tutmayı öğrenmek için evde idman yaparken ona destek olmak amacıyla gelmiştim. Sonra sevdim ve bana da uygun bir spor olduğunu anladım" dedi.

'TEK DÜŞÜNCEM ORAYA ÇIKIP ŞAMPİYON OLMAKTI'
İlk gittiği dünya şampiyonasında birincilik kupasının sahibi olan Alpkaan, "Hazırlık sürecim çok zorlu bir dönemdi. Uyku, beslenme, kilo ve her şeye dikkat etmem gerekiyordu. Ama tek düşüncem oraya çıkıp şampiyon olmaktı. Çünkü ben buradaki çocuklara, kızıma ve hocama söz verdim. 'Acaba bu sporu biz de yapabilir miyiz?' diye düşünen kadınlar beni orada gördü. Kübra'nın arkadaşlarının anneleri izlemeye gelmişti. Umarım onlar da denemeye karar verir ve bir gün birbirimize rakip oluruz. Bu yolda her şampiyonaya katılmak istiyorum. Yolumuz uzun devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'TÜM KADINLARA ÖNERİRİM'
Genç kick boksçu ve milli sporcu Perihan İnce (20) 70 kg Lowkick branşında dünya şampiyonluğu kupasını kaldırdı. Çocukluğundan beri spora ilgi duyduğunu, 7 yıl önce kick boksa başladığını anlatan İnce, "14 yaşındayken başladım. Hocamın ilk kız öğrencisiyim. Başladıktan 3 sene sonra milli takıma girdim. Gençlerde dünya kupasında şampiyon oldum. Bütün kadınların başlamasını öneririm. Ben de güzel tepkiler alıyorum. Ailem en büyük destekçim. Kendimizi korumak açısından bu sporun katkıları fazla" dedi.  

SAKATLIKLARI AŞTI ŞAMPİYON OLDU
Henüz ilkokula giderken 9 yaşındayken kick boksa başlayan Elif Ceren Şanlı (16) da 52 kg Lowkick branşında üçüncülük madalyasının sahibi oldu. En büyük destekçisinin anne ve babası olduğunu belirten Şanlı şunları söyledi: "9 yaşında babamın ısrarıyla başladım. İlk zamanlarda istemesem de sonra çok sevdim. İlk maçımda yenildim. Ama maçlara çıkmaya devam ettim. İlk maçımda yenildiğim rakibimi yendim ve bu spora devam etmek istedim. Ocak ayında gençlerde ilk defa ringe çıktım. 3 maç yaptım üçünü de yenerek Türkiye şampiyonu oldum. İstanbul'da dünya kupasında üçüncülük nasip oldu. Kocaeli'nde şampiyon olup İrlanda gençler dünya şampiyonasında bayrağımı en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. Kadınların bu dönemde savunma sporuna yönelmesi şart. Ailem ilk başta çok fazla sakatlandığım için bu sporu yapmama pek sıcak bakmıyordu. Zorlu süreçler yaşadım ama başarı kazanmaya başlayınca onlar da gururlandı. En büyük destekçim annem ve babam."

AİLECE KİCK BOKS YAPIYORLAR
Ailece kick boks yaptıklarını dile getiren Betül Baş (16) dünya kupasında ikinci oldu. Baş, "Babam bu spora başladıktan sonra kardeşim ve ben de başladık çok sevdik. Önce maçlara çıkmaya korkuyordum. Burada maç yapmak istemedim ama zamanla kendimi geliştirdim. Daha sonra annem gelmeye başladı. Ailece hepimiz kick boks yapmaya başladık. Ege bölge şampiyonluklarım var. En son İstanbul'da şampiyonada ikinci oldum" dedi.
Kick boks ile kendisini daha güçlü hissettiğini kaydeden 70 kiloda Full Contact branşında üçüncülük kazanan Hatice Ece Çelebioğlu (18) da "Kick boksa 13 yaşında başladım. Aslında hiç aklımda yoktu. Salonun önünden geçerken babamla girip bilgi aldık ve başladım. İstanbul'da dünya üçüncüsü oldum. Kick boksa arkadaşlarım sıcak bakmıyor ama ben herkese öneriyorum. Diğer kızlara göre yolda yürürken dışarıda kendimi daha güçlü hissediyorum" ifadelerini kullandı.

'BİZ YAPAMAYIZ, DİYEN KADINLARA ÖRNEK OLDULAR'
Türkiye Kick Boks Milli Takım Antrenörü Berkan Günerli (31) ise İstanbul'da düzenlenen dünya kupasına toplam 55 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun katıldığını belirterek İzmir'den katıldıkları 9 sporcunun 4 kupa ve 8 madalya ile döndüğünü ifade etti. Günerli, "Kadın sporcularımız çok başarılıydı. Oraya çıkmak büyük cesaret ister, bunu gerçekleştirdiler. Rakiplerini yenerek bize şampiyonluk getiren sporcularımız oldu. 'Biz yapamayız' diyenlere örnek oldular. Bu başarıların temeli disiplin. Biz yetenek aramıyoruz. Disiplin varsa illa ki başarı elde ediliyor" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı