Merkez Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP'li belediyelerle ilgili: Sürekli deklarasyon yayınlıyorlar

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP'li belediyelerle ilgili: Sürekli deklarasyon yayınlıyorlar

Paylaş
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP'li belediyelerle ilgili:  Sürekli deklarasyon yayınlıyorlar

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP'li belediyelerle ilgili: Sürekli deklarasyon yayınlıyorlar

Salih BÜYÜKSAMANCI/KONYA, (DHA)-KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının toplu taşıma ücretlerine yapacakları zam hakkında yaptığı ortak açıklamaya ilişkin, '' Belediye başkanlığı mazeret üretme yeri değildir. Sorumlu tespit edersiniz ve ona göre çözümler üretirsiniz. Maalesef ki maalesef şu anda böyle bir psikoloji içerisinde bir araya gelip sürekli konularla ilgili deklarasyon yayınlıyorlar.'' dedi. 
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kente yapılan yatırımlar hakkında basın toplantısı düzenledi. 
4 YILDIR ZAM YAPMIYORUZ 
Toplu taşıma ücretlerine 4 yıldır zam yapmadıklarını belirten Altay, "Şu an da Konya ulaşımda ve su da en ucuz şehir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Ulaşıma zam yapmıyoruz. Öğrenci fiyatlarına 4 yıldır, sivil fiyatlarına 2 yıldır zam yapmıyoruz. İnşallah 2022 yılında da dayanabildiğimiz süre boyunca zam yapmamayı planlıyoruz. Dört yıl süre boyunca ortaya çıkan enflasyon rakamları, akaryakıta gelen zamlara rağmen, bu konuda vatandaşımızın bu dönemde yanında olmak için zam yapmama konusundaki irademizi inşallah yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Tabii şunu da ifade etmek istiyorum. En ucuz şehir belki tam Konya'yı ifade etmiyor. Ankara'da toplu taşıma ücreti sivil 6.5 lira, İzmir'de 6.5 lira, Antalya'da  6.70  lira. Konya'da sivil 2.5 lira, öğrenci 1. 55  lira.'' diye konuştu. 
KONYA, AZ GELİRLE, BÜYÜK İLLERLE YARIŞIYOR
Konya'nın merkezi hükümetten az gelir alan bir kent olduğunu ifade eden Altay, ''Biliyorsunuz büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin büyük bir kısmı, merkezi hükümetten geliyor ve yaşayan nüfus başına biz belediyeler olarak pay alıyoruz. Burada illerde toplanan  vergiler ve yüzölçümü gibi kriterlere göre kişi başına bedel hesaplanıyor. 2020 yılı rakamlarını veriyorum. Konya'ya kişi başına 554 lira gelirken,  İzmir'e 930, İstanbul'a 829, Ankara'ya 765, Mersin'e 622 lira geliyor. Yani biz aynı zamanda gelirler yönünden de toplanıp bir araya gelip deklarasyon yayınlayan arkadaşlara göre ciddi manada az ücret alıyoruz. Ama ona rağmen bu dönemde özellikle ulaşımda zam yapmama konusunda kararlıyız.'' dedi. 
 GELİRLERSE ONLARADA ANLATABİLİRİM 
Altay, bir basın mensubunun, 'Geçtiğimiz günlerde 11 CHP'li belediye ulaşıma zam yapılacağıyla ilgili deklarasyon yayınladı. Konya bunu nasıl başarıyor?"  sorusuna ise şöyle cevap verdi;  "Gelirlerse onlara da anlatabilirim. Belediye başkanlığı mazeret üretme yeri değildir.   Maalesef  şu an da böyle bir psikoloji içerisinde bir araya gelip sürekli konularla ilgili deklarasyon yayınlıyorlar.  'Benim şehrim' projeleri içerisinde Konya'nın ulaşımı ucuz olacak diye bir taahhüdüm yoktu. Bu arkadaşların birçoğu seçim taahhütlerinde ulaşımı ücretsiz hale getireceklerini,  suyu ücretsiz verecekleriyle ilgili taahhütlerde bulundular. Gelinen noktada zor bir süreçten geçiyoruz. Bunu kabul ediyorum Bunu sürdürebilmek çok zor, ama insanların ihtiyaçlarına göre tedbir almak belediyenin asli görevi. Şu an da ekonomide yaşanan dalgalanmadan dolayı vatandaşın yanında olmak zamanıdır.'' (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı