Alaşehir Alaşehir'de zeytin üretimi artıyor

Alaşehir'de zeytin üretimi artıyor

Paylaş
Alaşehir'de zeytin üretimi artıyor

Alaşehir'de zeytin üretimi artıyor

Nurettin DOĞAN/ALAŞEHİR/ (Manisa), (DHA) - MANİSA'nın Alaşehir ilçesinde zeytin üretimi artıyor. Üzüme alternatif ürün arayışında olan çiftçiler zeytin üretimine yöneldi. Zeytin üretimi Alaşehir'de 20 bin dekarı aştı. Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, ilçede bir zeytinyağı fabrikasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Üzümün başkenti olan Alaşehir'de zeytin üretimi her geçen yıl artıyor. Dünyaca ünlü Sultaniye üzüme alternatif ürün arayışı içinde olan çiftçiler, son yıllarda zeytin üretimine yöneldi. Üzüme göre işçilik, zirai ilaç ve gübre gibi girdi maliyetlerinin daha düşük olması çiftçileri zeytine yönlendirdi. Maliyetlerin daha düşük olması nedeniyle hızla artan zeytin üretimi 20 bin dekarı aştı. Trilye zeytin türü nedeniyle en çok tercih edilen çeşit oldu. İlçedeki bir zeytinyağı fabrikasını ziyaret eden Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "Alaşehir Sultaniye üzümün başkenti. Bu yıl yaklaşık 230 bin ton ihracatlık sofralık üzüm üretiyoruz. İç piyasaya da her gün yüzlerce tır üzüm gönderiyoruz. 80 bin ton civarında da kuru üzüm rekoltemiz var. Alaşehir tek başına Manisa'nın yüzde 40 ihracatını ve tarım gelirini elde edebilen tek ilçemiz. Bölgemizde üzüme alternatif olarak, zeytin üretimi de hızla artmaktadır. Yaklaşık 20 bin dönümün üzerinde zeytin alanımız oluştu. Bu zeytinler hem sofralık, hem de yağlık olarak tarım gelirlerimize girmiş oldu. Zeytinciliğin Alaşehir'de gelişmiş olması, tarıma katkı sağlaması ve ek gelir olması, bizi sevindiriyor. Her sene zeytin ekim alanlarımız yüzde 10 civarında artış gösteriyor" dedi. Öte yandan Öküzcüoğlu, zeytinyağı fabrikasından üretim ile ilgili bilgi adı.

'YILDA 3 BİN TON ZEYTİN İŞLEYEBİLİYORUZ'
Zeytinyağı fabrikası sahibi Mustafa Madan ise "Yılda 3 bin ton zeytin işleyebiliyoruz. Kaliteyi artırabilmek için üreticilere zeytinin bakım ve toplanması hakkında bilgiler veriyoruz. Bizde hasat dönemi eylül ayı sonuna doğru başlayıp ocak ayı ortalarına kadar devam ediyor. Müstahsillerimizin kaliteli, sağlıklı yağı alabilmeleri için elimizden gelen her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Kaliteli yağ alabilmeleri için zeytinler temiz olmalı, çuvala değil kasalara dökülmesi ve toplandıktan sonra bekletilmeden aynı gün, fabrikaya getirilmesi gerekir. Asit oranının düşük olması için bu kurallara uyulması gerekir, ayrıca yapraktan da temizlenmesi gerekir. Yapraklı olursa, aroması değişir, asit oranı artar, istediğimiz tadı alamayız. Yağ fiyatları bu yıl 40-50 TL civarında seyrediyor" dedi.
Zeytin üreticisi Hulisi Omak da "Zeytinleri topladık, rekolte yüzde 20-30 civarında düşük ama zeytinler kaliteli, yağlarımız çok güzel ancak masraflarımız çok" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı