Midyat Midyat'ta Müslüman, Süryani ve Ezidi kadınlar yüzlerce yıllık tahta baskıcılık sanatını yaşatıyor

Midyat'ta Müslüman, Süryani ve Ezidi kadınlar yüzlerce yıllık tahta baskıcılık sanatını yaşatıyor

Paylaş
Midyat'ta Müslüman, Süryani ve Ezidi kadınlar yüzlerce yıllık tahta baskıcılık sanatını yaşatıyor

Midyat'ta Müslüman, Süryani ve Ezidi kadınlar yüzlerce yıllık tahta baskıcılık sanatını yaşatıyor

Mehmet Halis NAYIFOĞLU/ MİDYAT (Mardin), (DHA)- MARDİN'de, kaymakamlığın açtığı kursta bir araya gelen Müslüman, Süryani ve Ezidi kadınlar, yüzlerce yıllık geçmişiyle, yok olmaya yüz tutmuş geleneksel 'Kumaşa tahta baskıcılık' sanatını öğreniyor. Aile Destek Merkezi El Sanatları usta öğreticisi Ayşe Noyan, "15 kadınımız eğitim görüyor. Süryani'si, Ezidi'si, Arap'ı, Kürt'ü hep birlikte meslek öğreniyorlar" dedi.
Midyat ilçesi Işıklar Mahallesi'nde, kaymakamlığa bağlı Aile Destek Merkezi ve Türk Kızılay Mardin Toplum Merkezi iş birliğiyle açılan kursta, kaybolmaya yüz tutmuş, geçmişi yüzlerce yıl önceye dayanan 'Kumaşa tahta baskıcılık' sanatı kadınların ilgisini çekiyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçede Müslüman, Süryani ve Ezidi kadınlardan oluşan kursiyerlerin elinde yeniden hayat bulan baskıcılık sanatıyla kadınlar, yeni beceriler elde ediyor ve kurs boyunca günlük 75 TL alarak aile bütçelerine de katkıda bulunuyor. Kadınlar kursta, hem geleneksel yöntemleri hem de modernizasyon teknikleriyle günlük hayata uyarlanan eşyalar üretmeyi öğreniyor.
5 KADININ EVİNE ATÖLYE KURULACAK
Tahta baskı sanatında, sağlam yapılı ve dokusu oymaya elverişli olan ağaçlardan hazırlanan ahşap kalıp üzerine basılacak resim, kalıba ters olarak çizilerek oyma işlemine geçiliyor. Resmi oluşturan çizgiler ahşap baskı levhası üzerinde zeminden yüksekte kalacak biçimde oyuluyor. Çeşitli otlardan elde edilen kök boya kullanılarak tahta kalıbın üzerine sürülüyor ve kalıp kumaşa preslenerek baskı tamamlanıyor. İşlem, çanta, masa örtüsü ve kıyafet gibi ürünlere uygulanırken 1 ay boyunca sürecek kursu başarıyla bitiren 5 kadının evine atölye kurulup, dikiş makinesi hediye edilerek meslek sahibi olmaları sağlanacak.
Aile Destek Merkezi'nin yöneticisi ve El Sanatları usta öğreticisi Ayşe Noyan, kursta şu an 15 kadının eğitim gördüğünü ifade ederek, "Türk Kızılay ve Aile Destekleme Merkezi olarak ortak çalışmamız. Burada Süryani'si, Ezidi'si, Arap'ı, Kürt'ü hep birlikte meslek öğreniyorlar. 1 ay süreyle öğrenecekleri bu meslek için günlük 75 TL kazanıyorlar. Sertifika almaya hak kazanan 5 kadınımıza evlerinde atölye kuracağız. O atölyelerde kendilerini daha çok geliştirip, para kazanmaya başlayacaklar" diye konuştu.
'BU MESLEK KAYBOLACAKTI'
Kursiyer Yüksel Yıldız da kursta hem kendilerini geliştirdiklerini hem de para kazandıklarını dile getirerek, "Evimize de bütçemize de katkıda bulunuyorlar. Güzel bir meslek. Bu meslek kaybolacaktı, biz yeniden gündeme getirdik. Tanıtmaya çalışıyoruz, emek veriyoruz. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız" ifadelerini kullandı.
Kursiyer Nuran Şakar ise zevkli bir iş yaptıklarını anlatarak, güzel arkadaşlıklar, dostluklar kurduklarını, hem eğlendiklerini hem de işlerini yaptıklarını söyledi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı