Merkez Mersin Üniversitesi ile Tarsus Belediyesi'nden tarımsal verimlilik iş birliği

Mersin Üniversitesi ile Tarsus Belediyesi'nden tarımsal verimlilik iş birliği

Paylaş
Mersin Üniversitesi ile Tarsus Belediyesi'nden  tarımsal verimlilik iş birliği

Mersin Üniversitesi ile Tarsus Belediyesi'nden tarımsal verimlilik iş birliği

MERSİN, (DHA)- MERSİN Üniversitesi (MEÜ) ile Tarsus Belediyesi arasında tarımsal verimliliği artırmada biyoteknolojik yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda iş birliği başlatıldı.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Biyoteknoloji Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında tarımsal verimliliğin doğal ve organik yöntemlerle artırılması adına doğal ve biyoteknolojik ürünler test edilip geliştirildi. Geliştirilen ürünleri bölge tarımına kazandırmak amacıyla Mersin Üniversitesi (MEÜ), Tarsus Belediyesi ve Birleşmiş Milletlerden fon sağlayabilecek akredite Tarsus Yaşam Derneği arasında iş birliğine ilişkin mutabakat sağlandı. İş birliği için hazırlanan protokolün imza töreni Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Furkan Ayaz ile Gençlik ve Tarsus Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selen’in katılımıyla gerçekleşti.
Projenin başarılı olmasıyla Tarsus başta olmak üzere, Mersin ve Türkiye için çok önemli sonuçların kazanılacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Çamsarı, iş birliği kapsamında hayata geçirilen proje ile dünyada ve ülkemizde gıda güvenliği, toprak ve bitki sağlığı, çevrenin korunması ve insan sağlığı konularındaki sorunlara biyoteknolojik, doğal ve organik çözümlerin üretilmesi, mültecilerin topluma ve bilime entegre edilmesi ile milli üretimin artırılmasının amaçlandığını kaydetti.
Proje ile ilgili bilgiler de veren Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, “Biyoteknoloji alanındaki uzmanların Tarsus Belediyesi’nin tarım arazilerinde ve Birleşmiş Milletler fonlarınca açılacak olan sera sahalarında yarısı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yarısı mültecilerden oluşan gençlere organik ve biyoteknolojik ürünler ile verimliliği artırılmış tarım üzerine eğitim verecekler. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılında güncellenen 2019-2023 stratejik planı çerçevesinde organik tarımın geliştirilmesi, toprağa ve bitkiye uygulanması sonucu hem çevreye hem de insan ve hayvan sağlığına ciddi negatif etkileri olan kimyasal bazlı ilaçların, bitki ve toprak destek ürünlerinin ve kimyasal bazlı gübrelerin kullanımını azaltmaya yönelik hedefler doğrultusunda sahada çalışmaların yapılacak” dedi.
Pandemi döneminde insanların su ve gıda konularındaki farkındalıklarının çok arttığını ifade eden Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, belediye olarak özellikle küçük üreticilere katkıda bulunmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Projeye akademik olarak büyük destek veren Üniversitemize, Tarsus halkı ve Tarsus Belediyesi olarak teşekkür eden Dr. Bozdoğan, proje sonunda halkın tarım girdilerindeki başarılı sonuçları gördüklerinde mutlu olacaklarına inandığını aktardı.
Dünyada yaşanan iklim değişikliği ve lojistik ağların bozulmasından ötürü ciddi bir gıda güvenliği sorunu yaşandığını söyleyen Proje Koordinatörü Doç. Dr. Furkan Ayaz ise, “Yaşanan bu gıda güvenliği sorununu çözmek için, öğrencilerimiz ve uzmanlarımızla birlikte çalışacağımız, tarımda verimliliği doğal, organik ve biyoteknolojik ürünlerle nasıl arttırabiliriz üzerine bir proje hazırladık ve bugün de protokol imzalandı. Özellikle kırsal bölgelerde tarımın iyileştirilmesi ve rekoltenin artırılması adına bir iş birliği oluşturmuş olduk. Elimizde olan ve geliştirmiş olduğumuz ürünleri, direkt sahada uygulayarak insanların hayatına dokunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı