Bodrum Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali'nde barış ve kardeşlik rüzgarı esti

Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali'nde barış ve kardeşlik rüzgarı esti

Paylaş
Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali'nde barış ve kardeşlik rüzgarı esti

Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali'nde barış ve kardeşlik rüzgarı esti

BODRUM (Muğla), (DHA)-MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, düzenlenen ve iki gün süren 'Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali' renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde Ege'nin iki yakası için dostluk mesajları verildi.

Bodrum ilçesinde, 7-8 Mayıs tarihleri arasında 'Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali' düzenlendi. Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle, Kumbahçe Mahalle Muhtarlığı'nın ev sahipliğinde, Bodrum Kumbahçe Meydanı'nda gerçekleştirilen festivale Bodrumlular ve tatilcilerin ilgisi yoğun oldu. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, Kumbahçe Mahalle Muhtarı Nil Taşkıran ve festival komite üyeleri, Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali için Bodrum'a gelen Leros Belediye Başkanı Michael Kolias ve Kos Horokos Dans Topluluğu ile beraberindeki heyeti çiçeklerle karşıladı. Festival kapsamında, çeşitli el yapımı hediyelik ürünler ile yöresel yemeklerin bulunduğu stantlar kuruldu. Festival kapsamında düzenlenen çeşitli etkinlikler, iki gün boyunca devam etti.

'DOSTLUK VE BARIŞ MESAJLARI VERİLDİ'
Festivalde Bodrum Belediye Başkan Ahmet Aras ve Leros Belediye Başkanı Michael Kolias, dostluk ve barış mesajı verdi. Cevat Şakir'in 'Merhabası' ile sözlerine başlayan Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Karşı yakaya ve herkese merhaba. Bizler, hepimiz aynı kültürün, aynı toprakların, aynı coğrafyaların insanlarıyız. Bir araya geldiğimizde aşamayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz problem yoktur diye düşünüyoruz. Bu kardeşlik, dostluk, barış sürdükçe hepimiz daha mutlu olacağız. Bu topraklarda çok daha mutlu yaşayacağız. İşte biz bu kardeşliğin, dostluk ve barışın temellerini sevgili meslektaşım Michael ile birlikte üç yıldır atıyoruz. Kendisi, Leros'ta 3 yıl önce seçilmişti.
O zaman tanıştık ve o gün bugündür çok iyi dostuz. Bizlerin dostluğu ülkelerin dostluğu anlamına gelir. Yerelde yapılan bütün girişimler genel siyasete de yansır diye düşünüyorum ve inşallah bu topraklarda hiçbir zaman savaş yüzü görmeyiz. Her zaman huzur içerisinde, barış içerisinde, demokrasi içerisinde yaşarız" dedi.
Leros Belediye Başkanı Michael Kolias de ise dostluk mesajları verdiği konuşmasında şunları söyledi:
"Bodrum başkanı iki kıyının arasında bir köprü oldu. Bu dostluğun ilerlemesine çok büyük bir katkısı oldu. Bu masmavi denizin bizim aramızda bir arkadaşlık, kardeşlik, sevgi köprüsü olması gerek. Kardeşim Bodrum Belediye Başkanı ile beraber, her zaman bu yönden çalışacağız. Bizi birlikte tutan şeyler ayıranlardan çok daha fazla. Bugün şöyle bir öneri yapıyorum: İki belediye kardeş belediye olsunlar. Leros, o kadar güzel bir tarihe sahip bir ada ve aynı zamanda bütün adalardan gelecek yatlara, teknelere 'Hoş geldiniz' diyebilecek bir gümrüğe sahip. Leros'un gastronomisi çok güzel. Konaklaması çok güzel. Sahilleri çok güzel. Ama her şeyden çok insanların yüreğindeki sevgi çok güzel.
Pandemiyle geçen iki seneden sonra çok daha güzel, çok daha farklı bir Bodrum gördüm. Hem Leros hem de Bodrum'un geleceği için, her zaman birlikte daha güzel şeyler yapmak için çalışacağımıza söz veriyorum."
Konuşmaların ardından Kos Dans Topluluğu'nun gösterisi eşliğinde Başkan Aras'a antik dönemlerden bugüne barışı ve kardeşliği simgeleyen zeytin dalı hediye edildi.  


DOPDOLU PROGRAM
Festival akışı içerisinde Bodrum Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği Halk Oyunları Topluluğu gösterisi, Bodrum Ege Dansları Sirtaki Topluluğu gösterisi, Sagapo Dans Topluluğu Sirtaki Gösterisi, Kos Horokos Dans Topluluğu gösterisi, Çanakkale Bir Deniz İki Yaka Kol Kola ÇAFAD sirtaki gösterisi, Bodrum K.T.D.D. Halk Oyunları Topluluğu gösterisi, Bodrum Yıldızları Sirtaki Topluluğu gösterisi,  Golden Life Dans grubunun sirtaki gösterileri ile çeşitli okulların öğrencilerinin ve Bodrum Halk Eğitim Merkezi'nin Bodrum yöresel halk oyunları yer aldı.
Ender Kasal ile Bodrum türküleri, Halil Bilkiç ile Bodrum yöresi müzikleri, Buzuki Fatih Orkestrası konseri, Bodrum'un yerel sanatçısı Aliko konseri, Didem Kasal Esentürk ve Esen Demirci konserleri ile Eyüp Karadağ rock müzik konseri gerçekleşirken Tasarımcı Maide Özgüç'ün 'Bodrum Gelinleri Ağırlık Elbiseleri' defilesi ile Saloon Bodrum'un zumba performansı renkli görüntülere sahne oldu.
Hüseyin Yeter Şakar, 'Mazideki Bodrum ve Bodrumlular' ile 'Meltemin Anatoli'ye Savurdukları', Saner Gülsöker' 'Ayırın Develeri' ve 'Bodrum'un Gayıkları', Ayhan Ongun'un yazdığı 'Nereye Baksam Acı' ile Şef Ahmet Çetin 'Bodrum Tadında' isimli kitaplarını kurulan stantlarda kitapseverlere imzalandı.
Festivalde Ali Şengün'ün 'Eski Bodrum Fotoğraflarında İki Yakanın İzleri' ve Dilek Uslu'nun 'Suret Yolculuğu' sergileri Kumbahçe festival alanında sergilendi. Bodrum Belediyesi 1. Artemisia Sergi Salonu'nda Ahmet Şenol'un 'Halk Kültürü ve Etnolojik Ürünleri' sergisi yer aldı.

İKİ YAKANIN ŞARKILARINI SESLENDİRDİ
Akşam saatlerinde sahne alan Sanatçı Ziynet Sali, barışa ve dostluğa vurgu yaptığı konserinde Yunanca ve Türkçe olarak iki yakanın şarkılarını söyledi.  Ziynet Sali'nin seslendirdiği şarkılara dinleyiciler hep bir ağızdan eşlik ederek eğlenceli saatler geçirdi.
Festivalin ikinci gününde katılımcılar, sahne sanatlarından performanslara, atölyelerden söyleşilere birçok kültür sanat alanından aktivitelere katıldı. Girit yemeklerinin orijinal lezzetleri, Bodrum'un geleneksel tatları ile buluştu. Festival, iki yaka arasında bir lezzet yolculuğu sundu. Koslu Şefler Kadri Memiş, Mihalis Potamusis ve Şef Ahmet Çetin eşliğinde yapılan workshopta peksimet ve özel Kos peyniri ile yapılan peksimetli gemici salatası, paskalya çorbası ile Zehra Denizaslanı'nın yine gemici usulü sıralı arapsaçı kurufasülyesi katılımcılara ikram edildi.
Festival, Kumbahçe Meydanı'nda düzenlenen Ersin Show ve Pınar Seli konseri ile sona erdi.
(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı