Kadirli Karatepe Kilimi coğrafi işaret aldı

Karatepe Kilimi coğrafi işaret aldı

Paylaş
Karatepe Kilimi coğrafi işaret aldı

Karatepe Kilimi coğrafi işaret aldı

Efendi ERKAYIRAN/KADİRLİ,(Osmaniye),(DHA)- OSMANİYE’nin Kadirli ilçesinde dünyaca ünlü Karatepe kilimi, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldı.
Kadirli Kaymakamı Ahmet Arık coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanan kilimlerin üretildiği Karatepe Kilim Kooperatifi'ni ziyaret etti. Dünyaca ünlü kilimlerin çok eski tarihlere dayandığını belirten Kaymakam Arık, Karatepe kilim dokuma sanatı ve üretiminin milattan önce Hititler’den bu yana 2 bin yılı geçkin süredir gelenek olarak Karatepe Köyü'nde sürdürüldüğünü kaydetti.
Kaymakam Arık, kilimlerin özelliklerinden bahsederek şöyle konuştu:
"Yurt içinden ve dışından ilgi gören Karatepe kiliminin tescillenmesi bölge ekonomisine daha fazla katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Karatepe kiliminin en büyük özelliği kök boyasından yapılması ve yıllar geçse bile renginin solmamasıdır. Karatepe Kilimleri yerli ve yabancı turistlerin süs eşyası olarak evlerde sergilenmek için tercih edilmektedir. Kilim tezgahlarında çalışarak ter döken geçmişten bugüne hayallerini kilimlere yansıtan kıymetli hanımlarımıza çok teşekkür ediyorum."
'GELENEĞİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Kaymakam Arık Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Yüksel Cafri ise, “Doğal kökboyalarıyla boyanması sonucu ürettiğimiz ve Osmaniyemizin, Kadirlimizin tanıtımında da büyük rol oynayan Karatepe Kilimlerinin tescil edilmesi bizleri mutlu etmiştir. Bu geleneği yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı