Toprakkale Engelli dedesinin protezinden etkilenerek yaptığı proje TEKNOFEST’te

Engelli dedesinin protezinden etkilenerek yaptığı proje TEKNOFEST’te

Paylaş
Engelli dedesinin protezinden etkilenerek yaptığı proje TEKNOFEST’te

Engelli dedesinin protezinden etkilenerek yaptığı proje TEKNOFEST’te

İbrahim EMÜL/TOPRAKKALE (Osmaniye), (DHA) – OSMANİYE’nin Toprakkale ilçesinde, engelli dedesinin protezinden etkilenen ilkokul 4. sınıf öğrencisi Eray Kerem Soylu, “Sesli ışıklı protez” projesi ile TEKNOFEST’te birinci olmak için yarışacak.
Mehmet Cevlani Önal İlkokulu öğrencileri sınıf öğretmenleri Osman Soylu öncülüğünde engelli bireyler ve engelli bireylere bakan kişilere yönelik “Sesli Işıklı Protez” projesini hazırladı. Projenin fikir sahibi olan Eray Kerem Soylu, dedesinin bir trafik kazasında engelli olduğunu hatırlatarak, “Dedem slikon liner pim sistem protez kullanıyordu. Ancak pimin kilit sistemine tam oturmaması nedeniyle dedem ayağa kalktığında denge kaybı yaşıyordu. Bu durum onun ciddi şekilde yaralanmasına yol açabilirdi. İşte bu yüzden böyle bir proje aklımıza geldi” dedi.
Projeyi babasına anlattığını ve daha sonra sınıftaki arkadaşlarıyla geliştirmeye başladıklarını ifade eden Kerem Soylu, “Bu proje ile dereceye girip ilimizin ve ilçemizin adını duyurmak istiyoruz” diye konuştu.
SES VE IŞIKLA PROTEZİN OTURUP OTURMADIĞI KONTROL EDİLECEK
Öte yandan projede yer alan 4. sınıf öğrencisi Elif Zişan Öncü ise proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Protezin Pim kilit yuvasına buton yerleştirildi. Pim butona bastığında tam oturma sağlanıyor ve kullanıcıya hem ışıklı hem de sesli olarak uyarı veriyor. Sesin ve ışığın kaybolması ile birlikte kullanıcı protezini güvenli bir şekilde kullanıyor”
Öncü, projenin engellilerin ve engellilere bakan kişilerin hayatını çok büyük şekilde kolaylaştıracağını aktardı. Öğrenciler ve danışman öğretmenleri, projelerini 25- 26 Eylül’de, İstanbul’da jüri önünde sergileyerek dereceye girmeye çalışacak.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı