Kaynarca Bakanlığın fide desteği ile aronya dikti, 150 kilo ürün hedefliyor

Bakanlığın fide desteği ile aronya dikti, 150 kilo ürün hedefliyor

Paylaş
Bakanlığın fide desteği ile aronya dikti, 150 kilo ürün hedefliyor

Bakanlığın fide desteği ile aronya dikti, 150 kilo ürün hedefliyor

Murat HAZER/KAYNARCA (Sakarya),(DHA) – SAKARYA’nın Kaynarca ilçesinde yaklaşık 4 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fide desteği ile aronya bitkisi eken Hicri Acar (44), bu yıl 150 kilo meyve elde etmeye hedefliyor. Her yıl verimin arttığını belirten Acar, 7’nci yılda tam anlamıyla verim alındığı söyledi.

Kaynarca ilçesinde bir şirkette satış yöneticiliği yapan Hicri Acar, Taşoluk Mahallesi’nde bulunan 2 bin 400 metrekarelik arsasına yaklaşık 4 yıl öne Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fide desteği ile aronya bitkisi ekti. İlk mahsulü geçen yıl alan Acar, yaklaşık 43 kilo aronya meyvesini sosyal medya üzerinden kilosu 100 liradan sattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fide desteği ile ilk olarak arazisine 200 fidan diktiğini belirten Hicri Acar, “Yaklaşık 4 yıl önce bir arkadaşımla sohbet ederken aronya bitkisinin faydalarını fark ettik ve arazimize 200 fidan diktik. Fidanlarımız meyve vermeye başladı. Her yıl katlanarak artıyor bu meyve verme oranı. Tam kapasitesi 15 kilograma kadar çıkabiliyor 1 fidanda.” dedi.

Aronya bitkisinin tıbbi bitkiler gibi her alanda kullanılabileceğini söyleyen Acar, “İlk başta bin metrekareye 200 fidan ekmiştim, bu yılda kalan kısma 300 fidan daha ekerek toplamda 2 dönümlük alanı kapattım. Şuanda, 4 yılı dolduran fidanlarımda bir sorun olmazsa yaklaşık 150 kilogram meyve bekliyorum. Ben şuana kadar perakende satış yaptım ancak toptan satışta da alıcılar bulmak mümkün oluyor. Geçen yıl 43 kilo meyve elde ettim ve kilosunu 100 TL’den sattım. Bu seneki fiyatları da çok bilmiyorum açıkçası ama bu sattığım fiyatın perakendede 150 TL’ye geleceğini düşünüyorum. Aronya meyvesi genelde bitkisel çaylarda, reçel ve marmelatta kullanılıyor.” dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı