Samsun Samsun’da lokantalar sahura kadar açık olmak istiyor

Samsun’da lokantalar sahura kadar açık olmak istiyor

Paylaş
Samsun’da lokantalar sahura kadar açık olmak istiyor

Samsun’da lokantalar sahura kadar açık olmak istiyor

Tolga BİRGÜCÜ/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Lokantacılar Odası Başkanı İsmail Balcı, haftalardır ülkede vaka birincisi olan kentte esnafın zor durumda olduğunu belirterek, “Esnafımız, yüzde 50 kapasiteyle sahura kadar açık olmak şartıyla Ramazan ayını geçirmek istiyor” dedi.

Samsun Lokantacılar, Tatlıcılar, Pastacılar ve Pideciler Meslek Odası Başkanı İsmail Balcı, pandemi nedeniyle kentteki esnafın iş yapmakta güçlük çektiğini söyledi. Türkiye’de haftalardır vaka oranlarında birinci olan Samsun’da, esnafın tek umudunun Ramazan sonrasına kaldığını kaydeden Başkan İsmail Balcı, bu ayda yüzde 50 kapasiteyle çalışmak istediklerini belirtti.

‘ESNAFIN TEK UMUDU RAMAZAN’

Başkan İsmail Balcı, “Gerek ülke genelinde olduğu gibi gerekse kentimizde esnafımızın problemi büyük. Bunu çok açık söyleyebiliriz; esnafımız artık para kazanamıyor ve zor durumda. İşyerini açamayan esnafımızın önündeki günleri göremiyor. Kirasını ödenemeyen, çalışana maaş veremeyen esnafın tek umudu Ramazan sonrasına kaldı. Eğer yüzde 50 kapasiteyle Ramazanda kepenk açmazsak bir çok esnaf aradan çıkacaktır, yani kapanacaktır. Esnafımız adına biz yetkililerden, yüzde 50 kapasiteyle sahura kadar açık olmak şartıyla Ramazan ayını geçirmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de vaka sayılarında haftalardır lider olan Samsun’da esnafa yönelik sıklaştırlan denetimlerle ilgili konuşan Başkan İsmail Balcı, “AVM’lerde veya büyük marketlerde bir ürüne 20 kişi dokunuyor ve 21’inci kişi ürünü satın alıyor. Ancak lokanta esnafında durum böyle değil. Direkt ilk kişi yemeğini yiyor, alıp gidiyor veya teslim alıyor. Bu bakımdan bizim esnafımız en az risk teşkil eden gruplar arasındadır. Buna rağmen esnafımızın tepesinde yoğun bir denetim söz konusu. Bizim esnafımız saygılıdır. Esnafımız zor durumdadır, bunun görülmesi lazım. Gün içerisinde defalarca denetleme gören veya tehdit devletin memurlarınca edilen esnafın, psikolojisinin de düşünülmesi gerekiyor. Esnafımız zaten para kazanamazken, fahiş cezalarla karşı karşıya kalıyor. İş yapmaya çalışan, evine ekmek götürme derdine düşen esnafımız gün içerisinde bir çok denetimde hesap vermek zorunda kalıyor. Kimin denetlediği belli değil, biri gidiyor diğeri geliyor. Bizler esnafımızın adına, denetim probleminin de çözülmesini istiyoruz. Esnafı, masa ve sandalyesini kıracak duruma getirmemek lazım. Esnafımız saygılıdır ama psikolojisini de tamamen bozmamak lazım. Esnafımız her koşulda devletimizin yanında" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı