Altınova Bu yılın ilk ördeği Hersek Lagününde görüldü

Bu yılın ilk ördeği Hersek Lagününde görüldü

Paylaş
Bu yılın ilk ördeği Hersek Lagününde görüldü

Bu yılın ilk ördeği Hersek Lagününde görüldü

Özgür YILDIZ/ALTINOVA (Yalova), (DHA)-TÜRKİYE’ye nisan ayında gelen Çıkrıkçın Ördeği, bu yıl ilk kez Yalova’nın Altınova ilçesindeki Hersek Lagününde gözlemlenerek kayıt altına alındı.

Türkiye’nin en önemli sulak alanları arasında yer alan Altınova Hersek Lagününde, kuş popülasyonu her geçen gün artıyor. Lagünde son olarak, Çıkrıkçın Ördeği tespit edildi. Şubat ayının son haftasında kuş gözlemcileri Fatih Bülbül ve Çağan Abbasoğlu tarafından yapılan gözlemde tek birey erkek Çıkrıkçın Ördeği lagünde gözlenerek kayıtlara geçirildi. Genç kuş gözlemci Çağan Abbasoğlu’nun dikkati sayesinde kıyıda otlar arasında görülen Çıkrıkçın Ördeği, uluslararası kuş gözlem veri tabanı e-bird tarafından da bu günlerde görülmesi ‘nadir tür’ olarak kabul ediliyor. Bu yılın gözlem kayıtlarına bakıldığında Hersek Lagününde gözlenen Çıkrıkçın Ördeği Türkiye’de görülen ilk birey olma özelliği taşıyor. 

Konuyla ilgili bilgi veren Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Çıkrıkçın, en küçük ördek türlerinden biridir. Üreme döneminde erkek bireyler gri, beyaz ve bordo desenleriyle kolayca ayırt edilebilir. Dişi bireylerde ise çoğunlukla kahverengi tonlar hakimdir” dedi. 

‘TÜRKİYE’DE KIŞI GEÇİRMİYOR’
Çıkrıkçın Ördeğinin Türkiye’de kışı geçirmediğini söyleyen Bülbül, şunları kaydetti:
“Türkiye’de göç konuğu veya yaz göçmeni olarak mart-ekim ayları arasında görülebilir. Sulak alanlardaki böcekler ve bitkiler ile beslenir. Adını, çıkrık çevrilmesini andıran ilginç sesinden almıştır. Baharın habercisidir, Türkiye’de kışı geçirmeyen 2 ördek türünden biridir. Çıkrıkçın ördeği Hersek Lagününde yaz konuğudur.” (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı