Merkez Yalova eski Valisi Erbay, kitabını Yalovalılar için imzaladı

Yalova eski Valisi Erbay, kitabını Yalovalılar için imzaladı

Paylaş
Yalova eski Valisi Erbay, kitabını Yalovalılar için imzaladı

Yalova eski Valisi Erbay, kitabını Yalovalılar için imzaladı

Özgür YILDIZ/YALOVA, (DHA)-YALOVA eski Valisi Prof. Dr. Yusuf Erbay’ın kaleme aldığı “Gerçeğin Efsanesi İnsan Bedreddin” adlı kitabın imza günü gerçekleştirildi. 2003-2011 yılları arasında Yalova Valiliği yapan Erbay’ın, Yalova Kitap Evi’nde gerçekleştirilen imza törenine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Yalova Valiliği'nin ardından, Ankara Merkez Valisi olarak görev yapan, emekli olduktan sonra da üniversitede öğretim görevlisi olarak hayatına devam eden ve Yalova’ya yerleşen Eski Vali Prof. Dr. Yusuf Erbay, yazdığı "Gerçeğin Efsanesi İnsan Bedreddin" adlı kitabı için imza günü düzenledi. Kitabı hakkında bilgi veren Prof.Dr.Yusuf Erbay, Erbay, Şeyh Bedreddin’in Türk tarihinin önemli isimlerinden birisi olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

“Türk tarihinin en önemli isimlerinden bir tanesidir Şeyh Bedreddin. Kazananların tarihi yazıldığı için kaybedenler önemsenmezler ve arka plana itilmeye çalışırlar. Ama Bedreddin’in efsanesi öyle büyük efsanedir ki o gerçeğin efsanesidir ve her 100 yılda ve her memleket bunalıma girdiğinde, her Fetret döneminde, Bedreddin’in bulduğu çözümler, onun getirmek istediği dünya görüşü tekrar karşımıza çıkar. O sayfalar arasında Bedreddin’i tekrar okur tekrar anlarız. Neden bu kadar önemli; bugün bütün dünyada kapsamlı bir birliktelik, hoşgörü temelli yaşama modeli aranıyor. İşte o modeli 13’üncü, 14’üncü yüzyılda Anadolu’da kuran; Rumilerin, Anadolu Müslümanlarının önde gelen isimlerinden birisidir. Belki de en önde gelenidir. Büyük bir devlet adamdır, sufidir ve büyük bir fıkıh alimidir.”

Şeyh Bedreddin’in düşüncelerinin bu gün dahi başvurulacak bir yapıda olduğunu söyleyen Erbay, bunu kendi halince anlamaya çalışıp, kaleme aldığını ifade ederek, “48 eseri var. Özellikle 2012 yılında Türkçeye çevrilen 3 tane eseri çok önemli. Kendisi idam edilmesine rağmen, Ahmet Cevdet Paşa’ya kadar Osmanlı coğrafyasında fıkıh kitabı olarak kullanılmıştır. Herkes baktığı taraftan bir Bedreddin tanımlaması yapıyor. Bedreddin’in Türk edebiyatına kazandırdığı bir söz de vardır, ‘Ben de halimce Bedreddinem’ der. Ben de kendi halimce Bedreddin’i anlamaya çalıştım. O büyüklüğün bir tarafını açmaya, nasıl gördüğümü anlatmaya çalıştım.”

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı