Ekonomi Yerli baz istasyon üretiminde ambargo tehlikesi

Yerli baz istasyon üretiminde ambargo tehlikesi

Paylaş
Yerli baz istasyon üretiminde ambargo tehlikesi

ABD, Çinli teknoloji devi ZTE'ye 7 yıllık ambargo koydu. Buna göre ZTE hiçbir şekilde ABD'den ürün satın alamayacak ve ABD'de ürünleri satılmayacak.  Bunun nedeni ise ABD teknolojisini İran'a transfer etmesi... ZTE'ye uygulanan ambargonun Türkiye için en can alıcı noktası ise yerli baz istasyon ve iletişim sistemlerinin üreticisi konumunda bulunan NETAŞ ile ortaklığının bulunması

Murat GÜLDEREN

ABD, Çin'in en büyük teknoloji markalarından ZTE'ye ambargo koydu. Açıklamaya göre ZTE, ABD teknolojisini İran ve Kuzey Kore'ye gönderiyordu. Alınan kararda ZTE, ABD'den 7 yıl boyunca hiçbir şekilde teknoloji ya da patent transferi yapamayacak. Karar dünyaya bomba gibi düşerken ticaret savaşları daha da şiddetlendi. Bu yasak Türkiye'yi de etkiliyor. Çünkü ZTE, yerli bilişim çözümleri şirketi NETAŞ'ın en büyük ortağı.

QUALCOMM TEKEL


ZTE, ABD'den aldığı teknoloji ile Türkiye'ye bilişim çözümleri sunuyordu. 2020'de devreye alınması planlanan 5G'de de kilit rol oynayacaklardı. Bu teknolojilerde de ABD'li Qualcomm tekel durumunda. Şimdi sistem iyice kilitlenmiş oldu. Bu arada ZTE’nin gelecek model telefonlarında Amerika menşeli olan Qualcomm‘un, Snapdragon işlemcilerini de kullanamayacak.

ÇARE YERLİLİK


Konuyla ilgili Posta'ya konuşan İTO Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu ABD'nin stratejik gördüğü her konuda Çin ve Rusya'yı sıkıştırmaya devam ettiğini belirterek "Yerli üretimin hayati önem taşıdığını yine gördük. Ürün sizin değilse her an bir ambargoyla karşılaşabiliyorsunuz. Bunu son dönemlerde sık sık görüyruz. Alternatif kanallarınız yoksa bu sıkıntıyı hep çekersiniz" dedi.

ÇEŞİTLİLİK ŞART


Türkiye'nin buradan da dersler çıkarması gerektiğini dile getiren Bekir Sami Nalbantoğlu şöyle devam etti: "Tedarik kanallarının çeşitlendirilmesi gerek. Aslı tek bir yere bağlı kalınmamalı. ABD, Qualcomm ile kendisini herkese mecbur bıraktı. Buna alternatifler üretilecektir. ABD bencil davranarak dünyaya karşı kendi güvenini sarsıyor."

İSTİHBARATI ALAN


Yerli yazılım üreticisi CPM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut'da yazılım içeren her sektörün stratejik ve istihbarati bir alan olduğunu belirterek "Amaçlar belli. En basitinden bir uygulama indirdiğinizde bile içinde neler barındırdığını bilemiyorsunuz. Sistemi kendileri kurdukları için istedikleri an ambargo koyabiliyorlar. Milli seferberlik şart" dedi.

ÖNCE CEZA KESİLMİŞTİ


Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, geçtiğimiz aylarda ZTE'nin yasak kapsamında yer alan teknoloji ürünlerini İran'a satmaya çalıştığını tespit etmişti. Bu kapsamda Teksas'ta görülen dava sonucunda şirkete 890 milyon dolar ceza kesilmişti. Bu cezayı kabul eden ZTE ile bir de anlaşma düzenleyen ABD yetkilileri, şirketin en üst düzey 4 yöneticisinin görevine son verilmesini ve üst düzey 35 yetkiliye ise disiplin cezası ve ücret indirimi uygulanmasını talep etmiş, ZTE tarafından da bu istekler kabul edilmişti. Üst düzey 4 yöneticisinin görevine son veren ZTE, diğer yaptırım olan 35 yöneticisi ile ilgili cezayı uygulamayacağını açıklayınca, anlaşma bozuldu ve ZTE aleyhine yeni yaptırımlar açıklandı. Geçen ay Apple da İran'daki kullanıcılarının App Store'a erişimini engellemiş, İranlı kullanıcıları zor durumda bırakmıştı.

Haberin Devamı