Ekonomi Yerli gözlükçü birleşiyor

Yerli gözlükçü birleşiyor

Paylaş
Yerli gözlükçü birleşiyor

Gözlük sektöründe taşlar yerinden oynuyor. 2 milyar dolarlık sektörde yabancılarla yerel oyuncular arasında yaşanan kıyasıya rekabet, yeni oluşumlar yaratıyor. Yerli şirketler güç birleştirirken, yabancılar da şirket satın alarak pazarda yer bulmaya çalışıyor

Tanıdık mağaza alışkanlığı

Haberin Devamı

Bundan on yıl öncesine kadar daha çok bireysel olarak yapılan gözlük mağazacılığı, organize bir yapıya dönüştü. Şişli Optik, Kuz Optik, Göz Grup gibi ulusal zincir mağazaların yanı sıra uluslararası gruplar, satın almalarla İstanbul, Ankara, Bursa’da büyümeye başladı. İzmir, Adana, Gaziantep gibi illerde ise tüketiciler tanıdık mağaza alışkanlığına devam ettiği için yerel markaların ağırlığı devam ediyor.

Bölgesel şirketler de var

Bu durum uluslararası zincirlerin küçük illerde tutunmasını zorlaştırırken birçok firma, yerel markalarla ortaklık ya da satın alma görüşmeleri yaparak pazarda yer almaya çalışıyor. Alışveriş merkezlerinin Anadolu’ya yönelmesiyle optikçiler Aydın, Denizli gibi illerde de yoğunlaşmaya başladı. Büyük markaların yanında sadece bölgesinde faaliyet gösteren İzmirli Güven ve Mert Optik gibi markalar da bulunuyor.

Haberin Devamı

Hedef 2013’te 300 mağaza

Ekonomist’in haberine göre rekabete çözüm arayan küçükler birleşiyor. Kayatur Optik’in öncülüğünde 300 marka ‘Elegance Optik Shop’ çatısı altında birleşti. İlk yıl için 75 mağaza ve 20 milyon lira ciro hedeflediklerini söyleyen Kayatur Başkanı Kazım Ağca, “2013’te 300 mağaza açmayı hedefliyoruz. Üç yılın sonunda 110 milyon lira ciro yakalayacağız. En büyük optik zincir olmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Türkler yılda 2 milyon güneş gözlüğü alıyor

Türkiye’de 5 bin optik firması var. Bunların 500’ü büyük ölçekli. Yılda 8 milyon gözlük satılıyor. Bunun 2 milyonu güneş gözlüğü, 6 milyonu optik çerçeve. Güneş gözlüğü satışının 1.5 milyon adedi işportada yapılıyor. 70 milyonun üzerindeki nüfusuyla büyük potansiyele sahip Türkiye’de, pazar 2 milyar liraya ulaşmış durumda. Türkiye optik perakende sektöründe, yabancı girişlerinde artış görülüyor.

Hedef 150 mağazaya çıkmak

Fahri Kuz’la birleşen Atasun Optik, İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve İzmit’teki 41 mağazasını 150’ye çıkaracak. İtalyan De Rigo Group’un distribütörü olarak 1989’da sektöre giren Opmar Optik, yine bu grupla ortak olarak iddiasını güçlendirdi. Göz Grup 60 noktada hizmet veriyor.

Haberin Devamı

İtalyanlar 1700 noktada

İtalyan Luxottica, gözlükte dünyanın en büyük gruplarından. 5.8 milyar euro cirolu grup, 130 ülkede faaliyet gösteriyor. 1995’te distribütörle Türkiye’ye gelen Luxottica, artık yoluna tek başına devam ediyor. Türkiye’de 1700 noktaya ulaşan grup, en çok RayBan ve Prada marka gözlük satıyor.

Gücünü Seiko’dan alıyor

Aralık 2005’te Seiko ile distribütörlük anlaşması imzalayarak, faaliyetlerine başlayan Ant Optik Genel Müdürü Suat Çam, Seiko optik ve Serengeti güneş gözlüklerinin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs distribütörü olduklarını söyledi. Suat Çam, İstanbul, Ankara ve İzmir’de faaliyet gösterdiklerini ifade etti.