Eğitim - Kariyer YGS sonuçları açıklandı! YGS sonucu sorgulama (YGS 2017)

YGS sonuçları açıklandı! YGS sonucu sorgulama (YGS 2017)

Paylaş
YGS sonuçları açıklandı! YGS sonucu sorgulama (YGS 2017)

Milyonlarca kişinin heyecan beklediği YGS sonuçları açıklandı. YGS sonucu https://ais.osym.gov.tr (ÖSYM AİS) üzerinden öğrenilebilecek

2017 YGS sonuçları, ÖSYM Aday İşlemleri (ÖSYM AİS) sayfasından öğrenilebiliyor. Sonuçları öğrenmek isteyen adaylar, T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak sonuçlarını görüntüleyecek.

Bunun dışında sonuçlarla ilgili olarak adayların adreslerine sonuç belgesi gönderimi yapılmayacak.

>> YGS SINAV SONUCUNUZU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YGS sonuçları açıklandı YGS sonucu sorgulama (YGS 2017)


KATILIM GEÇEN YILA GÖRE ARTTI


Toplam 2 milyon 265 bin 844 kişinin başvuruda bulunduğu sınav, geçen yıl 2 milyon 256 bin adayın müracaatıyla sonuçlanmıştı. Bu sayı, bir önceki yıla göre 94 bin kişilik bir artış gösterdi.

YGS'ye giren bin 457 adayın sınavı geçeriz sayıldı. YGS'de kız adayların yüzde 73'ü, erkek adayların yüzde 66'sı 180 ve üzerinde puan aldı.


YÜZDE 20'Sİ 180 BARAJINI GEÇEMEDİ


Sınava katılan adaylardan 1 milyon 506 bini, herhangi bir puan türünde 180 ve üzeri puan aldı. Yani sınava katılanların yüzde 20'si 180 barajını geçemedi.

Herhangi bir puan türünde 150 ve üzeri puan alan adayların sayısı ise 1 milyon 846 bin 845 olarak açıklandı.

150'NİN ALTINDA KALANLAR YGS İLE TERCİH YAPAMAYACAK


YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmayacak.

YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı da hesaplanmayacak.

150 ve 180 arasında puan alan adaylar ise LYS'ye girme hakkında sahip olmayacak ve sadece ön lisans bölümlerini tercih edebilecek.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILACAK? YGS’de doğru cevap verilen soru sayısından yanlış cevap verilen soru sayısı çıkartılacak ve adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her 4 yanlış cevap bir doğru cevabı götürecek .Bu işlemin ardından son sınıfta okumakta olan adayların ilgili test üzerinden aldıkları ham puan kullanılarak testin ortalaması ve standart sapması bulunacak. Bulunan bu ortalama ve standart sapma kullanılıp tüm adaylar için ortalaması 50 olan ve standart sapması 10 olan standart puanların hesaplaması yapılacak. Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptal kararı verilen sorular değerlendirme dışında bırakılarak geçerli olan soruların puan değerleri yeniden saptanacak ve puanlama yapılacak. Daha sonra ise hesaplanmış olan standart puanlar ile ÖSYS kılavuzunda yer alan Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak sınava giren adayların ağırlıklı YGS puanlarının hesaplama işlemi yapılacak. Ağırlıklı YGS puanlarından her bir tanesi kendi içerisinde en küçüğü 100 puan ve en büyüğü 500 puana dönüştürülecek. Böylece YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacak.


LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?


Üniversiteye geçiş için ikinci aşama olan LYS için başvuru işlemleri 4-17 Nisan tarihleri arasında yapılacak. LYS için başvuru yapacak olan adayların YGS’nin puan türlerinden en az bir tanesinden minimum 180 puan ve üzerinde bir puan almış olması gerekiyor. Baraj puanı olan 180 puana ulaşamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacak.


LYS'DE KISA CEVAPLI SORULAR YER ALACAK


ÖSYM, 2017 yılında LYS için yeni bir değişiklik yaptı. Yapılan bu değişiklik ile sınavlarda, adaylara kısa cevaplı sorular da sorulacak. İlk defa uygulanacağı için bu değişiklik adaylar tarafından merak ile bekleniyor. Kısa cevaplı soruların nasıl sorulacağını merak edenler, ÖSYM’nin kendi resmi internet sitesinde yayınlamış olduğu örnek sorulara bakabilecek.

>> KISA CEVAPLI SORU ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Sınavlarda sorulacak olan kısa cevaplı soruların sayıları:

- Fen bilimleri testinin Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerinde 1’er tane soru sorulacaktır.

- Matematik testinde 3 soru, Yabancı Dil testinde 3 soru sorulacaktır.

- Edebiyat-Coğrafya testinin Coğrafya bölümünde 1 soru, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacaktır.

- Sosyal Bilimler testinin Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de 1’er tane soru yer alacaktır.

- İlk defa sorulacak olan kısa cevaplı sorular için, adayların yaptığı 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek.

YGS'YE GEÇ KALAN ÖĞRENCİLERİN DURUMU Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, YGS'ye geç kaldıkları için giremeyen öğrencilerle ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) rapor hazırladığını söylemişti. Çalışmanın sürdüğünü ifade eden İsmet Yılmaz, "KDK'nın raporu henüz çıkmadı, inceleme yapacak. İnceme yaptıktan sonra KDK tarafından verilen raporların, hükümlerin, diğer kamu kuruluşları tarafından uygulanması lazım. Bakalım bir raporunu versin. Raporunu verdikten sonra da yeniden bir değerlendirme yapılabilir. 'KDK raporu bir çözüm olacaktır' diye düşünüyorum. KDK çok saygın bir kurum. Çok değerli hukukçular var. Başkanı ve üyeleri, her birisine sonsuz güveniyoruz. Onların vereceği karar, bu konudaki sorunu herkesin kabul edebileceği bir noktada çözüme kavuşturacaktır. KDK raporunu beklemek lazım" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haberin Devamı