Yeni yıla evde kallavi bir sofrayla girecekler ve o kallavi sofranın yanına bir büyük aslan sütü açacak arkadaşlara güzel haberlerimiz var: Yılbaşı mezeleri. Hani yeni yıla nasıl girersen öyle geçer efsanesi var ya 2018 enfes geçecek dostlar. Çünkü yılbaşı menüsünde enfes mezeler olacak, yılbaşı sofranız eski yıla nazire yapacak. Gelin yılbaşı sofranızda sevdiklerinizin kalbini çalacak yemek.com'un bir araya getirdi mezelere birlikte göz gezdirelim. Bu topraklarda içilen rakının, rakıdan alınan her yudumun muhtarı haydaridir. Onun olmadığı masada 'şerefe' demek, en hafif tabiriyle şaşkınlıktır. Rakının Müzeyyen'den sonraki ikinci aşkıdır. Ciğerin una bulanıp yağda kızartılması sonucunda ulaştığı mükemmelliğe arnavut ciğeri denir. Sıcak yenir, soğuk yenir, soğanlı yenir, rakıyla yenir. Süper yenir. O yüzden... Yılbaşı sofrasında yer aldığında Evet ya yeni yıl sofrasına yakışacak bir meze bu dedirtiyor. Havası biraz özel günler için lakin siz onu isterseniz her gün yapın. O hiç itiraz etmez... İçindeki baharat oranına, yöresine göre acuka, acıka, muhamere olarak da bilinir muhamara. Kafkasların kahvaltıda uçuşa geçme sebebidir. Ama biz akşama alıyoruz... Bırakın ağız tadıyla yapmasını, adını bilen insan sayısı çayı sütle içen insan sayısından az. O yüzden bu sene yılbaşı mezeleri denince aklımıza falafeli de koyuyoruz. Rakının haydariyi zeytinyağlı favayla aldattığı doğrudur. Haydari buna yer yer alınsa da siz aldırmayın. İkisinin de o masada yer var çünkü. Mantar doğadaki en saygı duyulası yiyeceklerden biridir. Gülü seven dikenine katlanır misali, zehirlidir de zaman zaman. Ancak şekersiz kurabileceğiniz bütün sofralara eşlik edebilir, bütün güzel sofralarda yeri vardır... Çok az malzeme olsun, yapımı da kolay olsun derseniz annenin evde sofralardan eksik etmediği havuç taratoru da yeni yıl partinize çağırın, kimse darılmasın, gücenmesin. Çiğ köftenin olmadığı masada rakı olmaması ve rakının olduğu yılbaşı masasında çiğ köfte olmaması üzerine ciddi takıntılarımız var dostlar. Rakıda balık oluyorsak eğer ilk önce balık oluyoruz demektir. Hangi balık Akdeniz'i sevmez ki? Hiçbiri. Peru'dan geliyor. Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan Peru'nun denizden babam çıksa yerim tadındaki lezzetlerinden. Kabak sevmeyenler olabilir ama kabak mücverini sevmeyenleri 2017'de bırakıyoruz arkadaşlar. Kabak böreği de diyebilirsiniz tabii. Zaten bir bütün hindiyi mideye indireceğiz, ara sıcaklar da var, bari mezeler hafif olsun diyenlerdenseniz doğru tariftesiniz. Çünkü o hem çok hafif, hem de yılbaşı sofrasına yakışacak kadar havalı. Orta Doğu'da daha çok kahvaltılık olarak bilinir humus. Domates ve salatalık güne başlar milyonlarca insan. Elbette bi' bildikleri var. Ancak bizim kadar değil. Biz sofranın kuruyoruz humus için... Olmamalısınız ya da. Eğri oturalım doğru konuşalım, yıl 2014 de olsa ağız tadıyla bir içli köfte yemek çok kolay değil. İnsanın Malatya'ya ya da Maraş'a taşınası geliyor. Geleneksel piyazları bu gecelik sofra dışında bırakıyor, 2018'e bizimle birlikte Antalya'nın meşhur tahinli piyazının gelmesini istiyoruz. Bu sene kesin zayıflıyorum diyenler, yukarıda söyledik yeni yıla nasıl girerseniz öyle gider diye. Size bu konuda Lübnan mutfağından destek var. Yılbaşı sofrası dediğin geniş olunca, bütün sevdiklerin seninle olunca güzel. Hepimiz kabul edebiliriz bunu. Ama kabak kızartmasını bir istisna olarak kabul edebiliriz. Aslan sütünün olacağı masaya kızarmış ekmek mutlaka uğrar, selamını verir. Kendileri geçen yıl masaya uğradı ve semizotu salatası olmadan bir daha gelmeyeceğini söyledi. Rakının olduğu yere gelmesiyle bilinmez lor peyniri pek fazla. Alışkın değiliz. Ancak bu kez kırmızı köz biberin içinde saklanarak geliyor. Ege mutfağından bir konuğumuz var bu özel akşamda. Kendisi restoran menülerinin yıldızı olur da sizin sofranıza hiç yakışmaz mı? Hem de ne güzel olur, nasıl da yakışır. Kraker dediğin çayın Uzak diyarlarda evli barklı mutluluk en çok onun hakkı diyerek şarkılar söylediği yari. Biz bugün o yarini çaydan biraz daha uzaklaştıracağız... Yılbaşı mezeleri tek başına yeni yıl neşesini taşımayabilir sofraya. Biraz daha gayret etmek zorunda kalabilirsiniz. Biraz daha efor harcayabilirsiniz... Bulgur pilavı ve turşuyla milyonlarcası için facia bir tarif olan nohut, humus halini alarak hayatında olabileceği en lezzetli şey oluyor. Hele bir de pastırmalıysa... Sarma varsa masada direkt 2018'e bile geçebiliriz, 1 yıl sizin... En baba üçlüyü en sona sakladık. Çünkü üzerinde acılı ezme, köpoğlu, Girit ezme olan bir sofranın kötü olmasının, onlarla girilen bir yılın kötü geçmesinin ihtimali dahi yok.