Yılbaşında ne yemek yapılır? Birbirinden enfes yılbaşı yemeği tarifleri

2020'ye veda edip 2021'e hoş geldin diyeceğimiz yılbaşı gecesi için evde birbirinden lezzetli tarifleri denemeye ne dersiniz? Alışverişi şimdiden yapacak olan kişiler yılbaşında ne yemek yapılır merak ediyor. Birbirinden enfes yılbaşı yemeği tarifleri ve malzemeler...

30 Aralık 2020, Çarşamba 16:36 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Zencefilli kırmızı mercimek çorbası tarifi

Zencefilli kırmızı mercimek çorbası tarifi

Zencefilli kırmızı mercimek çorbası malzemeleri

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı et suyu
  • 4 su bardağı su
  • 1 parça zencefil
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kişniş yaprakları

Zencefilli kırmızı mercimek çorbası yapılışı

Mercimekleri ayıklayıp yıkayın. Soğanı küp küp doğrayın. Bir tencerede zeytinyağında soğanı 3-4 dakika soteleyin. Ardından ince doğranmış sarımsakları ve dilimlenmiş taze zencefilleri de 1 dakika soteleyin. Üzerine et suyu ve su ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Ardından kırmızı mercimekleri ekleyip yaklaşıp 25 dakika yumuşayana kadar pişirin. Pişen karışımı blender'dan geçirin, gerekirse sıcak su ile kıvamı açın. En son tuz ve karabiber ekleyin. Kişniş yapraklarıyla süsleyip servis edebilirsiniz.


Tavuk wellington tarifi

Tavuk wellington tarifi

Tavuk wellington malzemeleri

4 parça tavuk göğüs eti

6 tane milföy hamuru

250 gram mantar

1 tane soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tutam maydanoz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tane yumurta

2-3 diş sarımsak

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı kekik

Yarım çay kaşığı kimyon

Tuz

Tavuk wellington yapılışı

Tavuk göğüs etini karabiber, kekik ve tuz ile baharatlayın. Demir döküm tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip yüksek ateşte ısıtın. Baharatladığınız tavuğu ekleyip 10 dakika her iki tarafını kızarana kadar pişirin. Daha sonra kızarttığınız tavuğu kenara alıp soğumasını bekleyin. Ayrı bir tavada tereyağını ısıtın. mantar, soğan ve sarımsağı ekleyip pişirin. Pişen mantarı kenara alıp ince kıyılmış maydanoz ve baharatlarını ekleyip karıştırın. Milföy hamurunu, tavukları içerisine alacak büyüklükte açın. Milföy hamurlarının üzerine mantarlı karışımdan yayıp üzerine tavuğu koyun ve tavuğu örtecek şekilde sarın. Son olarak üzerine yumurta sürüp 180 dereceye ayarlı fırında kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Dilimleyerek sıcak olarak servis yapın. 


Tavuk dolması tarifi

Tavuk dolması tarifi

Tavuk dolması malzemeleri

  • 1 adet bütün tavuk 

İç malzemesi:

  • 200 gram tavuk ciğeri
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı sıcak su 
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz 
  • Maydanoz

Sos malzemesi: 

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı salça 

Tavuk dolması yapılışı

Tavuğu temizleyin ve alttan göğüs kafesine doğru açın. Ciğeri doğrayın ve bir tavada kızdırılan yağda kavurun. Pirinç ve sıcak suyu da ekleyerek kavurma işlemine devam edin. İç pilav suyunu çekince ocağın altını kapatın. Üzerine karabiber, kimyon ve tuz serpip karıştırın. Hazır olan iç pilavı tavuğun içine doldurun. Bu arada derin bir tencerede su kaynatın. Doldurduğunuz tavuğu tencereye alıp, haşlamaya bırakın. Haşlanma işlemi yaklaşık 1 saati bulabilir. Haşladıktan sonra zeytinyağı ve salçayla hazırlanan sosu tavuğun üzerine sürüp, 15 dakika fırında pişirin. Bütün şekilde servis edin.


Perde pilavı tarifi

Perde pilavı tarifi

Perde pilavı malzemeleri

  • 3 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
  • 2 adet tavuk budu
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • 200 gram çiğ badem
  • 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
  • Karabiber
  • Tuz

Perde pilavı hamuru için:

  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

Perde pilavı yapılışı

Perde pilavını yaparken ilk olarak tavukları haşlayın. Haşlanan tavukların tavuk suyuyla pilav yapılır. Margarini pilav tenceresine alın ve eriyince süzülen pirinçleri tencereye koyup 3 dakika kavurun. Haşlanan tavuk suyunun 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyip yarım yemek kaşığı tuz ekleyerek kapağı kapatın. Pilav tam pişmeden, biraz diri hale geldiğinde ocaktan alın. Didiklenen tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilava katıp iyice harmanlayın. 

Hamuru yapmak için tüm malzemeleri karıştırın ve iyice yoğurun. Hamuru biri küçük diğeri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olan hamuru 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapanacak şekilde iyice yerleştirin. İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hamur kızarana kadar pilavı pişirin. Ters çevirip servis edebilirsiniz.


Keşmir pilavı tarifi

Keşmir pilavı tarifi

Keşmir pilavı malzemeleri

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yeşil kakule
  • Yarım tatlı kaşığı toz karanfil
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı file badem
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • Yarım su bardağı file Antep fıstığı
  • Yarım tatlı kaşığı toz kakule
  • 1 su bardağı basmati pirinç
  • 5 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 tutam safran
  • Yarım su bardağı süt
  • 3 çay kaşığı tuz

Üzerini süslemek için:

  • Kajun
  • Ceviz
  • Badem
  • 3-5 dal nane yaprağı

Keşmir pilavı yapılışı

Sarımsağı soyup ezin. Sıvı yağı tencerede kızdırın. İçine yeşil kakule, karanfil ve dövülmüş sarımsağı ekleyin ve 1 dakika kavurun. Ardından içine pirinci, gül suyunu, safranı, sütü ve tuzu ekleyin. Pirinç yumuşayana dek normal pilav gibi pişirin. Kajun, ceviz ve bademi kavurup kaselere bölüştürülmüş pilavın üzerine serpin. Nane yapraklarıyla süslediğiniz pilavınızı soğutmadan servis edin.


Sarımsaklı pilav tarifi

Sarımsaklı pilav tarifi

Sarımsaklı pilav malzemeleri

  • 2 su bardağı pirinç
  • 30-40 diş sarımsak
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • Kaya tuzu
  • Şeker

Sarımsaklı pilav yapılışı

Pirinçleri sıcak suya koyun. Tavuk suyunu derin bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. İçine soyduğunuz sarımsakları, sirkeyi, tuzu ve şekeri ilave edin. Kaynamaya devam ederken tereyağını tavada kızdırın. Yağı da tencerede kaynayan sirkeli tavuk suyuna ilave edin. Son olarak süzüp yıkadığınız pirinçleri ekleyip çok kısık ateşte pişmeye bırakın. 15 dakika kadar pişirdiğiniz pilavı suyunu çekince ocaktan alıp 20 dakika demlenmeye bırakın.


Pancarlı humus tarifi

Pancarlı humus tarifi

Pancarlı humus malzemeleri

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kırmızı pancar
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Kimyon
  • Tuz

Üzeri için:

  • Dolmalık fıstık
  • Zeytinyağı

Pancarlı humus yapılışı

Haşlanmış nohutların ve kabuklarını soyun. Nohut ve dilimlenmiş pancar ile 1 Türk kahvesi fincanı pancarın haşlama suyunu blender'ın içine alıp püre haline gelinceye kadar çekin. Üzerine tahin, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, tuz ve kimyonu ilave edip pürüzsüz kıvam alıncaya kadar robotta çekmeye devam edin. Pancarlı humusu servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağında kavurduğunuz dolmalık fıstıkları serpin.


Şakşuka tarifi

Şakşuka tarifi

Şakşuka malzemeleri

  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 3 adet sivri biber
  • Sıvı yağ

Şakşuka sosu için:

  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 1 adet küp şeker
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı ceviz 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Fesleğen

Şakşuka yapılışı:

Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suya alın. 20-30 dakika kadar beklettikten sonra suyunu süzüp patlıcanları kurulayın. Patates ve kabakları da küp küp doğrayın. Sivri biberleri de 1-1,5 santimetre uzunluğunda doğrayın. Sıvı yağı tavaya koyup güzelce kızdırın. Önce patatesleri, sonra kabakları, sonra patlıcanları, son olarak da biberleri kızartın. Malzemeleri bir kasede karıştırın. Bu esnada sos için yağı tavada ısıtın. İnce ince kıydığınız kuru soğan, sarımsak ve biberleri sırasıyla ekleyip kavurun. Domatesleri rendeleyin. Şeker, tuz, karabiber, fesleğen ve sirkeyle birlikte tavaya ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin. Son olarak içine arzu ederseniz ince dövdüğünüz cevizi ekleyip karıştırın. Malzemeleri kızarttığınız sebzelerin üzerine gezdirin.


Çerkez tavuğu tarifi

Çerkez tavuğu tarifi

Çerkez tavuğu malzemeleri

  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/2 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 5 su bardağı su

Cevizli harcı için:

  • 300 gram ceviz
  • 3 diş sarımsak
  • 4 dilim bayat ekmek içi
  • 1,5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı toz kişniş

Çerkez tavuğu üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tercihe bağlı patates cips

Çerkez tavuğu yapılışı

Tavuklar ilk olarak temizlenir ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisine alınır ve içme suyu, orta boy kuru soğan, limon suyu ve tane karabiber eklendikten sonra orta ateşte pişirilir. Yumuşayana kadar pişen tavuğu geniş bir tabağa alırız. Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince ince uzun parçalar halinde didikleriz. Arzuya göre macun kıvamına gelmesi için mutfak robotundan geçirin. Cevizli harcı hazırlamak için sarımsaklar incecik kıyılır ve tuz ilave edilip sarımsaklar dövülür. Ayıklanmış ceviz içleri eklenip dövme işlemine devam edilir. Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşattıktan sonra cevizli karışıma katılır. Toz kişnişi eklenir, tüm malzemeyi koyu bir akışkanlık elde edene kadar karıştırılır. Tel tel ditilmiş tavuk etleriyle harmanladığınız cevizli karışımı servis tabağına alınız. İsteğe bağlı zeytinyağın da pul biberi yakıp üzerine dökebilirsiniz.


Narlı çikolata tarifi

Narlı çikolata tarifi

Narlı çikolata malzemeleri

  • 160 gram bitter çikolata
  • Yarım su bardağı mısır gevreği
  • 2 adet nar
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi

Narlı çikolata yapılışı

Mısır gevreklerini poşete koyup ezerek ufalayın. Bitter çikolatanın üçte birini benmari usulü eritin ve kalan çikolatayı da içine atıp eritmeye devam edin. İçine ayıkladığınız narın kalan yarısını, mısır gevreklerini ve Hindistan cevizini ekleyip karıştırmaya devam edin. Muffin kaplarını streç filmle kaplayıp bu karışımı içine doldurun. Oda sıcaklığına geldikten sonra 20 dakika da buzdolabında bekletin. Donduktan sonra kalan narları üzerine serpin ve servis edin.


Bülbül yuvası tarifi

Bülbül yuvası tarifi

Bülbül yuvası malzemeleri

  • 2 adet yumurta
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 3 tatlı kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • Yarım su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 5,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası

Şerbeti için:

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su

Üzeri için:

  • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı toz Antep fıstığı ya da ikiye bölünmüş ceviz

Bülbül yuvası yapılışı

 Yumurtaları karıştırma kabına kırın. İçine biraz tuz ekleyip elinizle karıştırın. Süt, yoğurt, ayçiçeği yağı, su ve elma sirkesini ilave edip hepsini yeniden karıştırın. Azar azar unu ilave ederek yoğurmaya başlayın ve toparlanana kadar doğurun. Mısır nişastasını da ekleyip düz bir zeminde bastıra bastıra yoğurmaya devam edin. Hamuru 12 bezeye ayırıp hafifçe unladıktan sonra tepsiye yerleştirin. Üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanması için oda sıcaklığında 3-4 saat kadar bekletin. Tatlının şerbetini hazırlayın. Su ve toz şekeri karıştırıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kıvam alan şerbeti soğuması için kenara alın. Bezeleri unladığınız tezgahta ya da hamur tahtasında incecik açın. Yufkayı dörde bölüp geniş kısmından başlayarak oklavaya sarın. İki kenarından büzüp ortada toplayın ve yufkayı oklavadan çekip çıkarın. Yufkaları tepsiye yuvarlak şekilde yerleştirin. Bütün hamurlara aynı işlemi yapın. Tereyağı eritin, ayçiçeği yağını da ekleyip karıştırın ve süzün. Yağı tatlıların üzerine gezdirin. Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Tepsiyi 20-25 dakika kadar fırınlayın. İlk sıcaklığı çıkınca tepsiden alıp servis tabağına yerleştirdiğiniz tatlıların üzerine şerbeti gezdirin. Tatlıların ortasına dövülmüş Antep fıstığı serpin.


Kumlu pasta tarifi

Kumlu pasta tarifi

Kumlu pasta malzemeleri

Keki için:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un (300 ml’lik bardak ile)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao

Islatmak için:

  • 1 su bardağı süt

Kreması için:

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket (80 gr) çikolata
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

Üzeri için:

  • 1 paket kakaolu bisküvi
  • Vişne

Kumlu pasta yapılışı

Kumlu pasta yapımına keki hazırlamakla başlayın. 3 yumurta ve bir bardak şekeri köpürene kadar çırpın. Bir taraftan karıştırmaya devam ederken diğer taraftan yağı ve sütü ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kumlu pastanın keki için gerekli olan kalan kakao, kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kek karışımını önceden yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kekinizi kontrol ederek, yaklaşık yarım saat pişirin. Kek pişerken siz diğer taraftan kremasını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Kremasını hazırlamaya süt, un, nişasta, şeker ve kakaoyu bir tencereye alarak başlayabilirsiniz. Süt soğukken malzemeleri karıştırmaya başlayın. Sonrasında ocağın altını yakarak, karıştırmaya devam edin. Kaynayana kadar sürekli karıştırmaya devam edin. Koyulaşmaya başlayan karışımın üzerine kalan malzemeler olan tereyağı ile çikolatayı ekleyip ocağın altını kapatın. Tereyağ ve çikolata eriyene kadar durmadan karıştırmaya devam edin. Pişen kekinizi fırından çıkarın ve biraz ılıklaşmasını bekleyin. Ilıklaşan keki 1 bardak süt ile ıslatın. Sütle ıslattığınız kekin üzerine kremayı dökerek yayın. Keki sütle ıslatıp, kremasını sürdükten sonra soğumasını bekleyin. Kakaolu bisküvileri mutfak robotundan toz haline gelinceye kadar öğütün. Toz halindeki bisküvileri kekin üzerine serpin. Servis etmeden önce buzdolabında 4-5 saat dinlendirin.


Bisküvili pasta tarifi

Bisküvili pasta tarifi

Bisküvili pasta malzemeleri

  • 1 paket sade bisküvi 

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı 
  • 2 su bardağı sıcak su

Bisküvili pasta yapılışı

Muhallebi için;

Öncelikle tencerede süt, şeker, yumurta ve vanilyayı çırpıp pişirmeye başlıyoruz. Kıvam aldıktan sonra bir kasede yumurta sarısını çırpıyoruz. Pişirdiğimiz muhallebiden biraz ekleyip sıcaklığı dengeliyoruz ve çırpılmış yumurtayı muhallebinin içine ekleyip karıştırıyoruz. En son tereyağını ilave ediyoruz ve karıştırıp ocaktan alıyoruz. Pastayı hazırlayacağımız oval ve yüksek bir kaba muhallebiyi boşaltıyoruz. İçine bisküvileri yerleştirip dondurucuda 20 dakika donduruyoruz. Süslemek için meyve ekleyip yeniden buzdolabında 7-8 saat dinlendiriyoruz.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Uzmanından yılbaşı sofralarını süsleyecek "sağlıklı tarifler"