Yılbaşının simgesi kokinalar sokaklarda... Yılbaşında neden kokina alınır, kokina nasıl bir bitki, bakımı kolay mı?

Yılbaşının gelmekte olduğunu sokak çiçekçilerinden anlarsınız. Sokak çiçekçilerinde kokina gördüğünüzde, yılbaşı yaklaşmış demektir... Meyvesi ve dalları farklı bitkilerden oluşan kokina hakkında birçok efsane var. Kokinanın tam bir yılı temsil ettiği rivayet ediliyor. Kokina çiçeği adını renginden alıyor; Peki kokina bitkisi neden yılbaşı çiçeği olarak anılıyor? Bu bitki nasıl hazırlanıyor, bakımı kolay mı?

25 Kasım 2021, Perşembe 12:00 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Şehre yılbaşının geldiğini sokak çiçekçilerinden anlarsınız. Sokak çiçekçilerinde kokina gördüğünüzde, yılbaşı yaklaşmış demektir. Adını renginden alan kokina, Rumcada "kırmızı" anlamına geliyor.

Yılbaşı çiçeiği kokina, yeni yıl yaklaşınca yeşil yaprakları arasına silcan adlı kırmızı bir meyvenin iplerle bağlanarak birleştirilmesiyle yapılıyor. 

Rivayete göre kokinanın tam bir yılı temsil ettiği anlatılıyor. Peki yılbaşında neden kokina alıyoruz?

Kokina'nın kökeni nedir?

Kokina'nın kökeni nedir?

Bizim daha çok yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz kokinanın anavatanı Güney Avrupa. İsmi aslen kokino. Yunancada kırmızı anlamına geliyor. Kokinalar İran'da ve Akdeniz civarında bulunuyor. Türkiye sınırları içerisinde de İstanbul ormanlarında yetişiyor.

Yılbaşı çiçeği kokina ile ilgili rivayetler

Yılbaşı çiçeği kokina ile ilgili rivayetler

  • Rivayetlere göre yılbaşı çiçeği kokinaların şans ve mutluluk getireceğine inanılıyor.
  • Bir başka efsane ise dileklerimizle ilgili.
  • Rivayet o ki, yeni yılda aldığınız kokinalarınız bir sonraki yılbaşına kadar rengi bozulmadan evimizde aynı şekilde duruyorsa, bu yeni bir ev alacağımız anlamına geliyor.

Kokina nasıl bir bitki, nasıl hazırlanıyor?

Kokina nasıl bir bitki, nasıl hazırlanıyor?

İstanbullu Rumların yeni yıl süslemesi olarak kullandığı yılbaşı çiçeği kokina, aslında tek bir bitki değil. Meyvesi ve dalları farklı bitkilerden toplanıyor.

Kırmızı meyveleri, dikenli sarmaşık biçimindeki ağaçtan insan eliyle toplanıyor. Bu kırmızı meyvelerin adı silcan meyvesi. Ardından silcanlar birleştirilerek top haline getiriliyor.

  • Kokinanın yeşil dalları tavşanmemesi adı ile bilinen, Ruscaceae familyasından Ruscus aculeatus bitki.
  • Bu bitki 20–50 cm yükseklikte. Her dem yeşil, çok uzun yıllar yaşayabilen, yaprak biçimindeki dalları sert ve batıcı olan çalı görünüşlü bir bitki.
  • Her yörede başka adlarla geçiyor. Bunlardan bazıları sarmaşık, acı ot, bıcık, dilkişen, tilkişen, kedirgen, dildiren, eniç.
  • Bu ottan bazı yörelerde yemek de yapılıyor. Örneğin yumurtalı ot kavurması.

Son olarak silcanlar (kırmızı meyveler) bu dikenli yeşil dalların tepesine kırmızı iplerle bağlanıyor ve ortaya yılbaşı bitkisi çıkıyor.

Kokina çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Kokina çiçeği bakımı nasıl yapılır?

  • Kokina, canlı bir bitki. Bu nedene, dikenlerinden dolayı zor olsa da bakıma ihtiyacı var.
  • Kokina çiçeği çok soğuğu veya çok sıcağı sevmiyor.
  • Çiçeğin uzun ömürlü olması için ılık bir ortamda bakmalısınız.
  • Kokinalar haftada 2 defadan fazla sulamamak gerekiyor.
  • Suyun kök kısmından verilmesi daha doğru.
  • Ama su verirken dikkatli olmalısınız, çünkü kokinalar çok fazla sudan hoşlanmıyor.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Evinizi olağanüstü kokutacak kolay taktik