Yıllardır doğru bildiğimiz mutfak yanlışları

Mutfakta kullandığımız küçük elektrikli aletler ve makineler hayatımızı çok kolaylaştırıyor. Ancak bunların bir kısmını yanlış kullanıyoruz, bir kısmını da nasıl tam verim alarak kullanacağımızı bilmiyoruz. İşte mutfakta yaptığımız bazı yanlışlar ve doğruları...

26 Mart 2019, Salı 10:01 Son Güncelleme:
A A

Mutfakta yapılan en büyük yanlışların başında makarna süzmekle ilgili olan hata var.

Peki herkesin çok kolay sandığı, yıllardır hepimizin doğru şekilde yaptığını düşündüğü makarna süzmek nasıl doğru şekilde yapılıyor?

Hepimizin kafasını karıştıran bu durumu Facebook'ta paylaşılan bu fotoğraflar aydınlatmış. Öncelikle süzgeci hepimizin sandığı gibi değil, tencerenin üstüne koyarak kullanmak gerekiyormuş.

Dikkatli bir şekilde tuttuğumuz tencere ve süzgeci bu şekilde eğip makarna suyunu lavaboya boşaltıyoruz.

Böylece tencerede suyu süzülmüş ama yıkanmadığı için besin değerini kaybetmemiş makarnalar bizi bekliyor oluyor. Ancak bu yöntemi kullanırken elinizi yakmamak için çok dikkatli davranmalısınız.


Peki mutfakta başka hangi hataları yapıyoruz? Gelin görelim...

Filtre kahve yapmak için kullandığımız bu kağıt filtreler çok kullanışlı. Ancak bu filtreyi makineye yerleştirmeye çalışırken eğrilip, büğrülüyor ve yerine tam yerleşmediği için yanlış şekilde katlanıyor. Çözüm ise kağıdı öncelikle altında görülen tırtıklı yerlerinden katlayıp alt kısmını düzleştirmek ve makineye bu şekilde yerleştirmek .

Muz soyarken zorlanıyor musunuz? Muzu soymaya sapından değil ucundan başlayın. Çünkü muz böyle daha kolay soyulur ve uç tarafı sapı kırmaya uğraşırken bastırıp durduğunuz için ezilmez.


Smoothie ya da milkshake yaparken blender'ınız birkaç saniye sonra duraklıyorsa sebebi malzemeleri koyma sıranız. Sıvılarla başlamalı, ardından küçük parçalı meyveleri sonra da büyük ve katı parçaları hazneye koymalısınız. Örneğin buz en son eklenmeli.


Mutfak robotlarının ise bıçakları keskin, motorları zayıftır. Çorba ya da smoothie gibi pürüzsüz olmasını istediğiniz sıvılarda mutfak robotunu değil blender'ı kullanmalısınız. Mutfak robotu ceviz ya da sarımsak gibi sert malzemeler daha taneli bir kıvam için uygundur.


Makinenizi tabaklardaki bulaşığın ne olduğuna bağlı olarak yerleştirmelisiniz. Makinenin orta kısmında su çok tazyiklidir ve patates ya da domates gibi karbonhidrat bazlı bulaşıklara uygundur. Kenarlarda ise deterjan yoğunluğu yüksektir. Buralara yumurta gibi protein bazlı bulaşıkları yerleştirmelisiniz.


Izgara yaparken fırının kapağını kapalı tuttuğunuzda içeride biriken ısı ve buhar pişirdiğiniz malzemenin çıtır çıtır olmasına engel olur. Bu yüzden fırının kapağını açık bırakmalısınız.


Ekmeğin türü, kızartma makinesini kaç derece çalıştırmanız gerektiğini belirliyor. Beyaz ekmek, kısa sürede ısınıp kızarır ama çavdar gibi sert ekmekler için daha yüksek sıcaklığa ihtiyacınız var. Öte yandan taze ekmek ile bayat ekmeğin de kızarma sıcaklığı farklıdır. Bayat ekmek için daha düşük sıcaklık yeterlidir.


Özellikle cam şişedeki ketçabı çıkarmak için şişenin dibine vurmak ve ortalığı batırmak yerine şişenin boğazının daraldığı noktaya vurursanız hem daha kolay hem de daha kontrollü bir akış sağlayabilirsiniz.


Sıradaki haber yükleniyor...