Gündem Yıllık izinde kafalar karıştı

Yıllık izinde kafalar karıştı

Paylaş
Yıllık izinde kafalar karıştı

Çalışanların yıllık izinleri için yapılan yasal değişiklik kafaları karıştırdı. Kafa karışıklığının nedeni, torba yasa tasarısında öngörülen düzenlemenin son dakika önergesiyle sil baştan değiştirilmesi oldu

Son değişiklikle, işçi ve işverenlerin istediği oldu ve çalışanların bir gün dahi yıllık izin almasının yolu açıldı. Halen geçerli olan 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, çalışanların izin süreleri tarafların anlaşması halinde bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebiliyor.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri de yıllık izne mahsup edilemiyor. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; torba yasada ise daha kısa süreli yıllık izin kullanılmasına olanak sağlanması için bir düzenlemeye yer verildi. Buna göre yıllık izinler 6 günden az olmamak üzere, beşe kadar bölünebilecekti.

BU YETERLİ OLMAZ

İşçi ve işveren temsilcilerinin izinle ilgili yaşanan sıkıntıları bu düzenlemenin de gidermeyeceğini belirtmesi üzerine bir önerge verildi. Kabul edilen önergeye göre, tarafların anlaşması halinde, yıllık iznin bir bölümü 10 günden az olmayacak bir şekilde kullanılacak. İznin kalan bölümlerinde ise herhangi bir sınırlama söz konusu olmayacak. Konuyla ilgili olarak, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde taraflara da görüşleri sunuldu.

TİSK Hukuk Müşaviri Hakkı Kızıloğlu şu anki uygulamada sıkıntılar olduğunu belirterek, “İşçinin birkaç günlük izin talebi karşılanamıyor, karşılandığında da işveren para cezasına, idari para cezasına muhatap oluyordu. Bu nedenle önergeyi olumlu görüyoruz” açıklamasını yaptı. Türk-İş Temsilcisi Ferhan Tuncel de, “10 gün dışında izinlerin parçalar halinde kullanabilmesi işçiye de uygun olacaktır” dedi. Yapılan kısa müzakerelerin ardından da, önerge kabul edildi.Bir diğer düzenlemeyle de memur ve işçi sendikalarının gazi ve şehit ailelerine yardım yapmasının yolu açıldı. Buna göre konfederasyon ve sendikalar, Aile Bakanlığı’yla koordinasyon içinde nakdi tazminat ödemesi yapabilecek veya ayni ve nakdi yardımda bulunabilecek.

Suriyeliler teşvikten yararlanabilecek

TASARIDA devletten yardım alan kişilerin işe yerleştirilmesi durumunda primlerinin devlet tarafından ödenmesine yönelik bir düzenleme de yer aldı. Potansiyel olarak 1 milyon 800 bin kişiyi ilgilendirdiği belirtilen düzenlemeye ilişkin olarak CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Suriyeliler de bu kapsamda mı” sorusunu yöneltti. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, “Teknik olarak evet” yanıtını verdi. Buna göre tasarı yasalaşırsa, sosyal yardım alarak Türkiye’de yaşayan Suriyeliler de istihdam için verilen teşviklerin kapsamına girmiş olacak.

Haberin Devamı