Ekonomi Yine yeni yeniden BES'len

Yine yeni yeniden BES'len

Paylaş
Yine yeni yeniden BES'len

Yasa gereği otomatik BES’ten ayrılanlar 2 yılda bir yeniden otomatik olarak sisteme katılacak. Buna göre; 2017’de ayrılan yaklaşık 6 milyon sigortalı çalışan 2019 yılında yeniden otomatik BES’e girecek...

Bireysel emeklilik Sistemi (BeS), 45 yaş altı tüm çalışanlar (memurlar dahil) için 2017 itibarıyla zorunlu hale getirilmişti. Daha önce BeS’i olsun olmasın çalışanlar bu kapsama alınıyor. Sistem kademeli işliyor. uygulama ilk önce 1000 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde başladı. 1 ocak itibarıyla 5-9 arası çalışanı olan özel sektör (kuaför, manav, ayakkabıcı gibi) sisteme dahil olacak.

Haberin Devamı

YARIDAN FAZLASI CAYDI

Son iki yılda 12 milyondan fazla çalışan otomatik BeS’e giriş yaptı. Bu çok yüksek bir rakam. ama 2 aylık cayma süresinde katılımcıların yarıdan fazlası ayrıldı. Bugün itibarıyla 5 milyon çalışan otomatik katıldığı BeS’te tasarruf etmeye devam ediyor. Girenlerin yüzde 60’ı ayrılmış. yasaya göre; BeS’ten cayıp çıkanlar 2 yılda bir otomatik olarak yeniden sisteme dahil ediliyor.

TOPLAMDA 7.8 MİLYON

2017’den sonra ayrılanlar nisan 2019 itibarıyla tekrar otomatik BeS’li olacak. Bu durumda 6 milyon sigortalı çalışan bulunuyor. 1 ocak’ta 283 bin işyerinde 1.8 milyon kişinin daha dahil olmasıyla birlikte toplam 7.8 milyon kişi 2019’de otomatik BeS’lenecek. 2018’de çıkanlar ise 2020’nin başından itibaren sisteme giriş yapacak.

Haberin Devamı

1000 TL KATKI VAR

Emeklilik şirketleri bu yılın sonunda otomatik BES’ten çıkışları 2 yılı geçen vatandaşları tespit edecek. Bunlar arasında 45 yaşını dolduranlar kapsam dışı tutulacak. 45 yaş altında olup da halen çalışanların listesini işveren verecek. Bu kişiler yeni yıldan itibaren BES’e otomatik dahil edilecek. Girişi işverenler yapacak. İsteyen yine 2 ay içinde cayabilecek. Fakat cayma hakkını kullanmayanlara bir defaya mahsus 1000 lira devlet katkısı ödeniyor. yüzde 25’lik katkı ise her ay yatıyor.

10 İŞ GÜNÜNDE İADE

Cayma hakkı, BES’e dahil olduğunuz bildirildiği tarihten geçerli olmak üzere 60 gün içinde kullanılacak. Bu yasal bir hak. Cayma hakkı talebinizi Bireysel emeklilik şirketine çağrı merkezi, faks, posta ve e-mail ile bildireceksiniz. Bildirim ulaştıktan sonra emeklilik şirketi ödeme talimatını iptal ettirecek, varsa yapılan tüm ödemeleri (katkı payı, giriş aidatı gibi) 10 iş gününde iade edecek. 10 günlük süre gecikirse emeklilik şirketi faiz ödeyecek. 60 günü geçirirseniz yine aynı yöntemle cayabilirsiniz.

HESAP NASIL YAPILIYOR?

Aylık kesinti ‘prime esas kazanca’ göre yapılacak. Peki bu ne demek? Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen kazanç (brüt ücret) demek. Bunun içinde ücret, prim, ikramiye gibi ödemeler, özel sağlık sigortasına ödenen tutarlar yer alıyor. Asgari ücretli çalışansanız, maaşınızdan bugünkü asgari ücret hesabına göre aylık en az 61 lira kesilecek. Kazanç arttıkça kesinti de artıyor.

Haberin Devamı

*Prime esas kazancın taban tutarı.aynı zamanda bu yıl geçerli olan brüt asgari ücrettir. 1 ocak itibarıyla tutar artacak.

**SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tavanıdır. not: ‘turkiye.gov.tr’ye girip sigorta dökümüne bakarak prime esas kazancı öğrenebilirsiniz.