Eğitim - Kariyer YKS Türkiye birincisi Muhammed, başarısının sırrını ve hayallerini anlattı

YKS Türkiye birincisi Muhammed, başarısının sırrını ve hayallerini anlattı

Paylaş
YKS Türkiye birincisi Muhammed, başarısının sırrını ve hayallerini anlattı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 500 tam puanla Türkiye birincisi olan 5 kişiden Çorumlu Muhammed Emin Arayıcı (18), başarısının sırrını ve hayallerini posta.com.tr'ye anlattı.

Binlerce öğrencinin ter döktüğü YKS sonuçları açıklandı. Çorum’da özel bir kolejde eğitim gören Muhammed Emin Arayıcı, TYT alanında 500 tam puanla Türkiye birinciliğini elde eden 5 kişiden biri oldu. Arayıcı, birinci olmanın kendisine sürpriz olmadığını, çok çalıştığı için böyle bir sonuç beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Başarılı öğrenci Muhammed, başarısını ve hayallerini posta.com.tr'ye anlattı:

Bilişim teknolojileri alanında ilginizi çeken gelişmeler neler, ileride hangi alanda çalışmalar yapmayı hayal ediyorsunuz?

Henüz işin içine girmeden şu yahut bu gibi spesifik bir alana özel eğilimim var demem çok doğru olmayabilir. Ancak ders programlarını, yapılan icraatları vb. incelediğimde genel olarak ilgimi cezbediyorlar diyebilirim.

Yapay zekâ ilginizi çekiyor mu?

Benim için öncelikli alanlardan birisi yapay zekâ. İleride bu konuda çalışmalar yapmayı istiyorum. Ancak 4 - 5 sene sonra üniversiteden mezun olurken farklı düşüncelere sahip olabilirim.

Kendinize örnek aldığınız, çalışmalarına özel ilgi duyduğunuz bir bilim insanı var mı?

Haberin Devamı

Neticede hepsi birer insan, illaki hepsinin hataları (çoğu zaman bunlar hatadan ziyade tercih meselesi oluyor) olabilir. Onun için bir kişiyi örnek almaktan ziyade farklı kişilerin doğrularını ve bakış açılarını yakalamanın daha isabetli olacağını düşünüyorum.

''Ailemin katkıları çok oldu''

Günlük 5 saatten fazla çalıştığını anlatan Arayıcı, "Çalışmanın tek bir yolu yok. Herkesin kendi çalışma prensibi var. Yanılmamak için öğretmenlerden ve uzmanlardan da faydalanmak gerekiyor. Ben içimden geldiği gibi çalıştım, aksatmadım. Ortaokulda çözeceğim kitapları bir yere yığardım hafta sonuna kadar bitirirdim onları. Herkes nasıl rahat hissediyorsa öyle çalışsın. Günü geldi 5 saatten fazla çalışıyordum, günü geliyor 2 saat çalışıyordum. Genel bir tabloyu takip etmekte fayda var ama 'şu kadar saat çalışacağım' diye şartlanmamak lazım. Babam öğretmen. Onun katkılarını gördüm. Ailemin katkıları çok oldu” dedi.

''İnşallah vatanımız, milletimiz için faydalı bir şeyler yaparız''

Muhammed Emin Arayıcı, tercih döneminin sınavdan daha zor olduğunu vurgulayarak, elektrik-elektronik mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği düşündüğünü dile getirdi. Arayıcı, “Sınavlara ilkokuldan beri hazırlanıyoruz ama tercih dönemimiz 20-25 gün. İnşallah vatanımız, milletimiz için faydalı bir şeyler yaparız. Sadece kendi adıma tercih yapacak olsam çok rahat olurdu ama ülkeme yararlı olabilmem için daha hassas çalışma gerektiriyor. Gerek dünyada gerek ülkemizde uzun yıllardır yapılan yatırımlar sonucu bilişim, bilgisayar, elektronik alanlarında ülkeme daha iyi hizmet edeceğimi düşündüğüm için ya elektrik-elektronik mühendisliğini ya da bilgisayar mühendisliğini tercih edeceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

''Ne kadar gurur duysam azdır''

Bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapan baba Mutullah Arayıcı ise oğlunun çocukluğundan beri idealleri olan bir kişiliğe sahip olduğunu ifade ederek, “Gecesini gündüzüne katarak emeğini esirgemeden bu günlere geldi. İnşallah bundan sonra da emeğini Allah ziyan etmez. Ülkesi, devleti ve milletinin geleceğinde, yüksek teknolojiye ulaşmasında ve dünya lideri olmasında onun da katkısı olacağına inancımdan dolayı ne kadar gurur duysam azdır. İnşallah tüm memleket çocukları aynı idealler doğrultusunda emek ve gayret sarf etmelerini temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.

DHA