Yöresel Alanya yemekleri

Her ne kadar Alanya’dan bahsedilirken aklımıza ilk gelenler deniz – kum – güneş olsa da esasında şehrimiz, keşfedilmeyi bekleyen bir mutfak kültürüne sahiptir.

23 Temmuz 2018, Pazartesi 11:56
A A

Ne yazık ki Alanya’daki bu kültürün ve yerel tatların yeterince tanıtılamadığı ve dolayısıyla unutulmaya başlandığı fark edilmiştir. Oysa ki zamanın süzgecinden geçerek günümüze ulaşan, yılların bilgisi ve emeği ile oluşturulan mutfak kültürümüz ve yemek tariflerimiz Alanya’nın önemli soyut miraslarındandır.

Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi kendine has lezzetleri ve sofra ritüelleri olan Alanya Mutfağını tanıtmak isteyen Alanya Belediyesi öncelikle şehirdeki yöresel yemeklere olan ilginin ve bilginin artmasına yönelik çalışmalara hız vermiş, bu sebeple “Alanya Yöresel Yemek Atölyesi’’ projesi başlatılmıştır. Projenin etkileri ise beklentilerimizin ötesine geçerek ilçe genelinde ‘kültürümüzün korunması’ adına ortak bilincin oluşmasına sebep olmuştur. Bir zamanlar söylemekten çekindiğimiz yöresel yemek isimleri artık bir değer olarak görülmekte ve sahip çıkılmaktadır.

Öyle ki menülerinde Gülüklü Çorba, Ülübü Piyazı, Tömeken Yoğurtlaması’’ vb yöresel tariflere yer veren işletmeler; yemeğin söyleniş şivesini ve varsa yemeğin hikayesini kullanmaktan çekinmemektedir. Yanısıra Alanya’daki Franchaise Gıda İşletmeleri de ülke genelinden farklı olarak Alanya’daki menülerine bu tür yöresel yemekleri eklemişlerdir çünkü şehir genelinde bu yemeklere yoğun bir talep oluşmuştur. Özellikle profesyonel şeflerin aldığı kurslar ertesinde ise otellerde düzenlenen ‘’Türk Geceleri’’ yerini ‘’Alanya Geceleri’’ne bırakmaya başlamıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM İÇİN GASTRONOMİ ATAĞI

Turizme ev – pansiyon sistemi ile 30 yıl önce başlayan şehrimiz; hızlı bir büyüme ve gelişme süreci geçirerek Türkiye’nin en fazla yatak kapasiteli turizm ilçesi haline gelmiştir. Bu süreçte milyonlarca insanı ağırlamış ve ekonomik refah artmıştır. Bunun neticesinde de yurtiçi ve yurtdışından göç alan bir ilçe konumuna gelinmiştir. Ancak bu kozmopolit yapı, yerel değerlerin korunmasını zorlaştırmış ve tarihin süzgecinden geçerek günümüze ulaşan yöresel tariflerimiz unutulmaya başlanmıştır. Oysa ki insanları bir yere bağlayan en önemli duygu, aidiyet duygusudur. İster ziyaret için gitmiş olun isterseniz yaşayın, tarihi ve kültürü ile kendinizi özdeşleştiremediğiniz bir yerde yaşamayı ya da tekrar ziyaret etmeyi istemezsiniz. Bu sebeple kültürel soyut mirasların canlı tutulması gerek gastronomi turizmi gerekse ortak hafızanın korunması için son derece önemlidir.

Yemek tarihi ve kültürel geçmişiyle yeniden canlandırılmak istenen Alanya Mutfağı, bu proje ile öncelikle ev mutfaklarında akabinde restoran, cafe ve otel mutfaklarında yeniden can bulmuştur. Elbette ki Alanya’nın sadece mutfağı ile tanınır hale gelmesi artık mümkün değildir ancak neden her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendine çeken bir şehir mutfak kültürünü de tanıtmasın?

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

;

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.