Yöresel bayram tatlıları

Kendinizi memleketinizde hissettirecek yöresel bayram tatlıları misafirleriniz tarafından da çok sevilecek. En çok sevilen ve en lezzetli yöresel bayram tatlıları haberimizde.

30 Temmuz 2020, Perşembe 17:41 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Yöresel bayram tatlıları denildiğinde sizin aklınıza hangi tatlılar geliyor? Eğer kalburabastı tarifi, cevizli oturtma tarifi, lokma tatlısı tarifi, baklava tarifi, kadayıf dolması tarifi veya burma tatlısı tarifi geliyorsa haberimiz tam size göre. 


Kalburabastı tarifi

Kalburabastı tarifi

Kalburabastı malzemeleri

  • 125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 3,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı ceviz içi

Kalburabastı servisi için:

  • 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
  • Kalburabastı şerbeti için:
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kalburabastı yapılışı

İlk olarak şerbeti hazırlayın. Toz şeker ve suyu derin bir tencereye alın. Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika, orta ateşte kaynatın. Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekleyin. Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Kalburabastı hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında bekletilmiş 125 gram tereyağını derin bir karıştırma kasesine aktarın. Üzerine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ilave edip, 3,5 su bardağı unu azar azar katarak karışıma yedirin. Son olarak 1,5 çay kaşığı kabartma tozunu da ilave ettikten sonra 5 dakika kadar yoğurun ve üzerini streç film ile kapatıp, 20 dakika kadar buzdolabında bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru bir kalbura bastırıp, yuvarlak şeklinde açın. Her birinin tam orta kısmına 1 tatlı kaşığı ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın. Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın. Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız tatlıların birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin. Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin. İçine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, servis edin.


Cevizli oturtma tarifi

Cevizli oturtma tarifi

Cevizli oturtma malzemeleri

  • 500 gram un
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 200 gram tereyağı
  • 500 gram toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Cevizli oturtma yapılışı

Denenmiş yemek tarifleri sunan Lezzet'tin tatlı tarifleri listesinden iyi bir seçim. Un, yumurta ve suyu bir kapta yoğurun. Bezelere ayırın ve yufka şeklinde incecik açın. Yufkaları kuruması için biraz bekletin. Tereyağını eritin. Bir kasede ceviz içi ve tarçınla karıştırın. Elde ettiğiniz yufkaları, aralarına bu harçtan yayarak üst üste yerleştirin. Rulo yapın. Parmak kalınlığında kesip yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine kalan tereyağını döküp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirin. Şerbeti için su, şeker ve limonu kaynatıp soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbeti çekince isteğe göre tarçın serperek servis yapın.


Lokma tatlısı tarifi

Lokma tatlısı tarifi

Lokma tatlısı malzemeleri

  • 3,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Kızartmak için:

  • 2,5 su bardağı ayçiçek yağı

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Lokma tatlısı yapılışı

3,5 su bardağı unu geniş bir kabın içine alın ve ortasını havuz şeklinde açın. 1 paket kuru maya, 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edin. 2 su bardağı ılık suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışan ve cıvık bir hamur elde edin. Hamurunuzun üzerini kapatın, oda sıcaklığında 1 saat mayalandırın. Hamur mayalanırken şerbetini hazırlayın. Tencerenin içerisine 2 su bardağı toz şeker ve 1,5 su bardağı suyu aktarın. Şeker eriyince limon suyunu ilave edin. Hafif kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Mayalanan hamuru sıkma torbasına aktarın. Yağlanmış mutfak makası yardımıyla hamurunuzdan küçük toplar kesin. Kızgın yağın içerisinde kızartın. Kızan lokmaları kevgir yardımıyla alın ve soğuk şerbetin içerisine atın. 10 saniye kadar şerbetin içerisinde tutun.

Baklava tarifi

Baklava tarifi

Baklava malzemeleri

Hamur için:

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 kaşık tereyağı
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • Kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 6 bardak un

Açmak için:

  • Buğday nişastası

Şerbeti için:

  • 5 bardak şeker
  • 6 bardak su
  • Birkaç damla limon suyu

İçi için:

  • 500 gram fıstık içi

Baklava yapılışı

 Öncelikle tatlının şerbetini su ve şekeri bir tencerede kaynatıp hazırlayın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın. Hamur malzemelerini derin bir kabın içinde karıştırıp, hamuru yoğurun. Dinlenen hamurdan 8 tane beze elde edin. Tezgaha hafif nişasta serperek açabileceğiniz en ince şekilde açın. Fazla nişastayı yufkanın üzerinden atın ve oda sıcaklığında açılan yufkaları 10-15 dakika bekletin. Ardından tepsinin tabanını yağlayın. Açtığınız yufkaların 4 tanesini üst üste koyun. Daha sonra üzerine bolca fıstık ilave edip diğer katlarını da koyun. Baklavanızı dilediğiniz gibi dilim dilim kesin. Üzerine eritilmiş tereyağını da gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp içi pişene kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız baklavanın üzerine şerbeti gezdirin.

Kadayıf dolması tarifi

Kadayıf dolması tarifi

Kadayıf dolması malzemeleri

  • 300 gram taze tel kadayıf
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz

Bulamak için;

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım paket vanilya

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Kadayıf dolması yapılışı

 İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu yaklaşık 20dk kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın içerisine 3-4 damla limon suyu damlatıyoruz. Şerbetin oldukça soğuk olması gerekiyor o nedenle benim önerim şerbeti çok önceden yaparak dolaba kaldırmanız. Kadayıfı elimiz ile biraz ayırıyoruz. Avuç içi kadar parça alarak tezgah üzerinde açıyoruz. Bir kenarına kırılmış ceviz içinden koyarak sıkıca kenarlarını da toparlayarak sarıyoruz. Kalan kadayıfları da bu şekilde sarıyoruz. Bir kap içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız kadayıfları yumurtalı karışıma bulayarak elimiz ile düzeltiyoruz. Fazla gelen yumurtayı elinizle sıkabilirsiniz. Derin bir tencereye bolca sıvı yağ koyuyoruz ve kızdırıyoruz. Kızmış olan yağ içerisine kadayıf dolmalarını atarak her tarafını güzelce kızartıyoruz. Tencereden alır, almaz hemen soğuk olan şerbetin içerisine bırakıyoruz. 3-4 dakika kadar şerbetin içerisinde tutarak servis tabağına alıyoruz.

Burma baklava tarifi

Burma baklava tarifi

Burma baklava malzemeleri

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • Aldığı kadar un

Burma baklava içi için

  • Yarım kilo ceviz yada fındık

Burma baklava açmak için

  • Nişasta

Burma baklava üzeri için

  • 250 gram tereyağı

Burma baklava şerbet için

  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Biraz limon

Burma baklava yapılışı

Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur ve yarım saat dinlendirilir. Sonra eşit şekilde bölünür. Açılacak boyuta siz karar verin. Bir yufkayı açın ve üzerine ceviz serpin. Daha sonra yufkayı ortadan ikiye bölün ve oklavaya sarıp iki ucundan büzüp oklavadan çıkartıp istediğiniz boyutta kesip yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. Tepsi dolana kadar ve hamurlar bitene kadar bu işlemi yapın. Üzerine erimiş tereyağı gezdirip önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.Şerbeti hazırlayın 10 dakika kaynatın ve üzerine limon suyu ekleyip bir 10 dakika daha kaynatın. Tatlı ılık şerbet sıcakken tatlıya dökün. Soğuk servis edin. 

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Bayram sofrasına yakışır lezzette 5 tepsi yemeği