Ankara YSK Başkanı Güven: 31 Mart'taki şartlarla seçime gidilecek

YSK Başkanı Güven: 31 Mart'taki şartlarla seçime gidilecek

Paylaş
YSK Başkanı Güven: 31 Mart'taki şartlarla seçime gidilecek

YSK Başkanı Güven: 31 Mart'taki şartlarla seçime gidilecek

Arda ERDOĞAN/ANKARA, (DHA)- YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "31 Mart'ta oy kullanma hakkına sahip kim varsa, 23 Haziran yenileme seçiminde de aynı şahıslar oy kullanma hakkına sahip olacaklar. 23 Haziran'da yapacağımız seçim 31 Mart'ta yaptığımızın tekrarıdır, yenilemesidir. 31 Mart seçimlerindeki şartlarla seçime gidilecek" dedi.
Başkan Sadi Güven, YSK'ya gelişinde 23 Haziran'da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Güven, seçmen listelerine ilişkin tartışmaların olduğunu belirterek, seçimin yeni bir seçim değil, yenileme seçimi olduğunu belirtti. Güven, "31 Mart 2019 günü yapılan seçimde kullandığımız sandık seçmen listelerinin aynısını İstanbul’da 23 Haziran’da kullanacağız. Bu listelerde herhangi bir güncelleme yapılmayacak, dolayısıyla askıya da çıkmayacak. 31 Mart’ta oy kullanma hakkına sahip kim varsa, 23 Haziran yenileme seçiminde de aynı şahıslar oy kullanma hakkına sahip olacaklar. Biz bugün itibariyle seçime katılma hakkına sahip olan tüm siyasi partilerimizle sandık seçmen listelerini paylaştık. Vatandaşlarımız da bugün öğleden sonra YSK’nın web sitesine girmek suretiyle kendilerini sorgulayabilecekleri gibi hangi sandıkta oy kullanacaklarını görme imkanına sahip olacaklar. Sadece sandık kurulları değişecek daha önce almış olduğumuz karar gereğince. Onun dışında bir değişiklik olmayacak. 31 Mart seçimlerindeki şartlarla seçime gidilecek" dedi.
KISITLI SEÇMENLER
Başkan Güven, seçmen listelerine herhangi bir ekleme ve çıkarma olmayacağının altını çizdi. Güven, kısıtlı seçmenler ile ilgili olarak ise "Ancak 298 sayılı yasanın 7 ve 8’inci maddesi gereğince oy kullanmayacak seçmenlerle ilgili 5 gün önce 18 Haziran'da aynı listelerde değişiklik yapmadan 'oy kullanamaz' işareti düşülecek" diye konuştu.
'SİSTEM SEÇMENLERE BUGÜN AÇILACAK'
Bazı vatandaşların seçmen sisteminde kayıtlarını göremedikleri yönündeki şikâyetlerin hatırlatılması üzerine, Güven şunları söyledi:
"Bugüne kadar yaptıkları sorgulamada bulamazlar. Bizim sistem şöyle işliyor, anlık olarak Türkiye’de kim seçmen ise o an itibariyle seçmen listeleri yayınlanıyor. Kendini bulamayan vatandaşlarımız adres değişikliği olup da İstanbul dışına giden seçmenler veya listeden düşen seçmenlerdir. Biraz önce belirttiğim gibi; 23 Haziran’da yapacağımız seçim 31 Mart’ta yaptığımızın tekrarıdır, yenilemesidir. Aynı seçmen listelerini kullanacağız. 'Bugüne kadar göremedim' diyen vatandaşlarımız, bugün öğleden sonra sistemi vatandaşlara açtığımızda İstanbul’da 23 Haziran’da yapılacak seçimde nerede oy kullanacağını görme imkânına sahip olacaklardır."

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı