Türkiye (Son Dakika) Yüksek ve çok yüksek riskli iller hangileri? Düşük ve orta riskli iller hangileri? İşte detaylar...

Yüksek ve çok yüksek riskli iller hangileri? Düşük ve orta riskli iller hangileri? İşte detaylar...

Paylaş
Yüksek ve çok yüksek riskli iller hangileri? Düşük ve orta riskli iller hangileri? İşte detaylar...

Son dakika haberine göre, 1 Mart tarihinde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda alınan kararları tek tek açıkladı. Açıklanan kararlarda düşük, orta riskli, yüksek ve çok yüksek riskli iller için alınan kararlar belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından herkes hangi illerin düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olduğunu araştırıyor. İşte il il detaylar...

Son dakika haberi. Tüm Türkiye'nin gözü kulağı bugün yapılan kabine toplantısındaydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasağından, kafe ve restoranların açılmasına, okulların ne zaman açılacağı ve 65 yaş üstü ile 20 yaş altı için alınan kararları tek tek açıkladı.

Haberin Devamı

İLLER RENKLERE GÖRE AYRILDI

Yerinde karar dönemine geçilmesi ile birlikte iller vaka sayılarına risk gruplarına ayrıldı. Buna göre yüksek riskli iller turuncu, çok yüksek riskli iller ise kırmızı olarak belirlendi. Düşük riskli iller mavi, orta riskli iller ise sarı renk ile belirlendi.

KABİNE TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR

-Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

-Ülkemizin tamamında süren akşam 21:00 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek.

-Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacak.

Haberin Devamı

Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.

-Restoran, lokanta, kafetarya, tatlıcı pastane kıraathane gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07:00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteye ile sürdürebileceklerdir.

-Halı saha, yüzme havuzu vb tesisler düşük ve orta riskli illerimizde sabah 9 ve akşam 19 arasında faaliyet gösterebilecekler.

-Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecek.

-Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.

İLLER İÇİN RENK KODLARI NEDİR?

MAVİ -Düşük Koronavirüs Riski: 100 binde 10’un altında vaka görülen iller

SARI-Orta Koronavirüs Riski: 100 binde 11-35 arası vaka görülen iller

TURUNCU- Yüksek Koronavirüs Riski : 100 binde 36-100 arası vaka görülen iller

KIRMIZI- Çok Yüksek Koranavirüs Riski: 100 binde 100’ün üstünde vaka görülen iller.

Bakanlığın, 15-21 Şubat tarihileri arasını kapsayan her 100 bin kişideki Kovid-19 vaka sayısı verilerine göre, Türkiye’de vaka sayısına göre 5 il düşük riskli, 25 il orta riskli, 39 il yüksek riskli, 12 il ise çok yüksek riskli kategorisine giriyor.

Haberin Devamı

İŞTE RİSKLERE GÖRE 4 KATEGORİYE AYRILAN İLLERİN LİSTESİ

DÜŞÜK RİSKLİ İLLER (MAVİ)

Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır...

ORTA RİSKLİ İLLER (SARI)

Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bursa, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars...

YÜKSEK RİSKLİ İLLER (TURUNCU)

İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan.

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER(KIRMIZI)

Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman.

Haberin Devamı