Gündem Yüksekova ve Cizre il oluyor

Yüksekova ve Cizre il oluyor

Paylaş
Yüksekova ve Cizre il oluyor

Hükümet, terör merkezli sokak eylemlerinin en çok yaşandığı Yüksekova ve Cizre'yi il yapmaya hazırlanıyor

İçişleri Bakanlığı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatını beklediği, bu talimat sonrasında ilgili düzenlemeleri Bakanlar Kurulu’nda görüşülmek üzere Başbakanlık’a göndereceği kaydedildi.

GENELKURMAY DA SICAK BAKIYOR

Kararın Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da ele alındığı, Genelkurmay Başkanlığı’nın da olumlu görüş bildirdiği öğrenildi.

Sokak hareketlerinin merkezleri Beş kentte büyükşehir belediye başkanlığı kurulması için çalışmalar yürüten İçişleri Bakanlığı, iki ilçenin il yapılması çerçevesinde başlattığı çalışmalarda son aşamaya geldi.

Bakan Beşir Atalay’ın talimatı sonrasında harekete geçen İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Şırnak’ın Cizre, Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinin “il statüsüne yükseltilmesi” için gereken yasal çalışmaların alt yapısını tamamladı.

Bugüne kadar geçen sürede özellikle terör örgütü PKK ve bağlantılı grupların Yüksekova ve Cizre’de gerçekleştirdiği sokak hareketleri kamuoyunda büyük yankı uyandırıyordu.

Geniş bir yelpazede alınan tüm önlemlere karşın her iki ilçedeki örgüt yapısının tam olarak çözülememesi ve örgüt faaliyetlerinin halktan da destek görmesi dikkat çekiyordu.

Alınan bilgilere göre, geçtiğimiz MGK toplantılarında da konu masaya yatırılırken, Cizre ve Yüksekova’nın il yapılması görüşü değerlendirmeye alındı. Bu çerçevede, hükümetin açılım çalışmalarını koordine eden ve yürüten İçişleri Bakanlığı’nda her iki ilçenin de il yapılması için yasal çalışma başlatıldı.

Batıda il olmayı bekleyen birçok ilçe bulunmasına karşın, hükümetin hem demokratik açılım projesine destek olmak, hem de terör merkezli toplumsal olayların önlenebilmesi amacıyla Cizre ve Yüksekova’nın il yapılmasını benimsediği öğrenildi. İçişleri Bakanlığı’nın, terör örgütünün etkin olduğu söz konusu iki ilçenin il yapılmasıyla ilgili gereken tasarılarını geçtiğimiz günlerde tamamladığı belirtildi.

Ekonomik ve siyasi anlamda bir çok değişiklik iki ilçedeki halkın günlük yaşamını büyük ölçüde etkileyecek. 2554 sayılı İller İdaresi Yasası çeçevesinde her iki ilçe büyük olanaklara elde edecek.

Halen il merkezlerinde faaliyet yürüten birçok kamu kurum ve kuruluşun hem personel sayısı artırılacak hem de ilçelerde faaliyeti olmayan yeni kamu kurum ve kuruluşları kurulacak. Böylece, her iki ilçedeki kamu personeli istihdamı artırılacak. İlgili yasa çerçevesinde hükümetin kaymakam yerine kentlere atayacağı valiler daha geniş yetkilere sahip olacak. Valiler il güvenliğinin sağlanmasında da etkin rol alacak.