Gündem Yüksekova'da olaylar çıktı

Yüksekova'da olaylar çıktı

Paylaş
Yüksekova'da olaylar çıktı

Hakkari ve Batman'da PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 yılında Suriye'den çıkarılmasını protesto eden esnaf kepenk açmadı. Yüksekova'da olaylar çıktı

Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde öğlen saatlerine doğru olaylar çıktı. Şemdinli Yolu, Sabancı Kavşağı ve Esentepe mahallelerinde toplanan ve aralarında çocuklarında bulunduğu gruplar, yollara barikat kurararak ateş yaktı.

Göstericiler, uyarılara taş atarak karşılık verince polis, müdahalede bulundu. Yolardaki barikatları zırhlı araçlarla temizlemeye çalışan polis, göstericileri ise gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kulanarak dağıtmaya çalıştı. Mahalle ve sokak aralarına dağılan göstericiler eylemlerini sürdürüyor.


BATMAN, SİLOPİ VE DERİK'TE DE KEPENKLER AÇILMADI

Batman kent merkezi ile Şırnak'ın Silopi ve Mardin'in Derik ilçelerinde de esnaf kepenk açmadı.

Batman'da kendilerine "Batman Halk İnisiyatifi" adını veren bir grup kentte dün korsan bildiri dağıttı. Dağıtılan bildirilerde "9 Ekim günü hiçbir insanımız iş yerini açmamalı, kontaklarını kapatmalı, işe gitmemeli ve çocuklarını dershanelere göndermemelidir. Batman'da yaşam durmalıdır. Yurtsever Batman halkı siyahlara bürünerek 9 Ekim uluslararası komployu boşa çıkarmak için saat 1'de çarşı merkezinde yapılacak eyleme davet ediyoruz. Tüm halkımız alanlara çıkarak önderin özgürlüğü haykırmalı, tepkisini en sert şekilde ortaya koymalıdır" denildi. Dağıtılan bildiri üzerine ise bugün kentin yüzde 70'nin çağrılara uyarak kepenklerini açmadığı gözlendi.

SİLOPİ'DE KAYMAKAMIN UYARISINA RAĞMEN KEPENKLER AÇILMADI

Şırnak'ın Silopi ilçesinde ise Kaymakam Bünyamin Yıldız'ın dün esnaflarla yaptığı ve "huzursuzluk çıkarmak için bugün kepenk kapattıran zihniyet yarın sizin paranızı ve dağlara götürmek için çocuklarınızı da isteyecektir" demesine rağmen, esnaflar bugün kepenlerini açmadı.

Silopi Emniyet müdürlüğüne bağlı Toplum Destekli polis ekipleri dün akşam saatlerinde esnaflarla huzur toplantısı düzenledi. Burada konuşan Silopi Kaymakamı Bünyamin Yıldız , Türk ve Kürt halklarını birbirine kırdırmaya çalışan odakların hiç bir zaman emellerine ulaşamayacaklarını belirterek, "Esnaflarımızın daha başarılı ve huzurlu olması için öncelikle esnaflar arası birlikteliği ve sosyal ağı kurmak gerekir. Maalesef birileri çıkıp burada huzursuzluğu nasıl sağlarız diye eylem planları yapıyorlar. Sözde Kürt özgürlüğü ve haklarını savunuyoruz diyenlerin çoğu Kürtçe bile bilmiyor ve Kürtlerin hakkını savunuyoruz diyorlar. Birileri Müslümanız diyorlar ama şehrin merkezinde kurdukları kültür merkezine de Laleş(Yezidilerin Kuzey Irak'taki Kutsal Mekanı) ismini veriyorlar. Siz esnaflarla hareket ettiğimiz takdirde başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Şiddetle hiçbir şey çözülmez, insanlara hakkettiğini vermek gerekir bazen de müstahakını vermek gerekir. Burada görev yapan tüm yetkililerin ben dahil tek amacımız vatandaşlarımızın huzur içinde çalışıp yaşamalarıdır. İnsanlarımızın önünü açmak ve huzur ortamını sağlamak için buradayız ve bizim tek eylem planımızda huzurlu bir ortam sağlamaktır. Huzursuzluk çıkarmak için bugün kepenk kapattıran zihniyet yarın sizin paranızı ve dağlara götürmek için çocuklarınızı da isteyecektir. Son olarak esnafımızın asayiş ve diğer konularda emniyet birimlerimize yardımcı olması 155 hattını aktif kullanmasını istiyoruz. Bu bölgeyi nasıl huzursuz ederiz üzerine eylem planlarını düzenleyenler unutmasınlar ki, bugün başka yerlere molotof ve taş atmaları için ellerine tutuşturdukları molotoflar, yarın aynı gençler tarafından kendilerine çevrilecektir." Dedi.

DERİK'TE DE KEPENKLER AÇILMADI

Mardin'in Derik ilçesinde de esnafların büyük bölümü, PKK tarafından yapılan çağrıya uyarak kepenklerini açmadı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Derik ilçe merkezinde, Eczane, fırınların dışındaki tüm işyerleri açılmazken, minübüs ve otobüsler ise ilçeler arası sefer yapmaya devam ettı.