İşte yumurtanın bir faydası daha: Yaraları iyileştiriyor

11 Ekim Dünya Yumurta Günü olarak tanınıyor. Bu gün öncesinde Diyetisyen Sibel Mumcu yumurtanın faydalarından bahsediyor. Üstelik bugüne kadar duymadığımız bir faydasını daha listeye ekleyerek...

10 Ekim 2018, Çarşamba 10:32 Son Güncelleme: 10 Ekim 2018, Çarşamba 15:31
A A

Yüksek besleyici değerine sahip olan yumurta, kolay ulaşılabilen, ekonomik, kolay hazırlanan ve lezzetli bir besindir.

Yumurtanın anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan hemen hemen tüm besin öğelerini içerdiğini belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yumurtanın içinde bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol alırken, B2 vitamini deri ve göz sağlığı için oldukça faydalı. Yumurta ayrıca yaraların iyileşmelerinde de oldukça önemli” açıklamasında bulundu.

Yumurtanın biyolojik değeri yüksek bir besin olduğunu ve tamamına yakının vücut tarafından kullanıldığı için örnek protein kaynağı olarak gösterildiğini belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bir yumurtada yaklaşık 6 gram protein, 6 gram yağ ve az miktarda karbonhidrat bulunur. İçerdiği demir, A vitamini ve bazı B vitaminleri ile besleyici bir gıdadır. Yumurta her yaş grubunda özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde yer almalı” dedi.

KOLESTEROL YÜKSELTİCİ ETKİSİ DÜŞÜK

Tüm hayvansal besinler gibi yumurtanın da yağ ve kolesterol içerdiğini belirten Sibel Mumcu, “Yumurta sarısında yoğunlaşan bu yağların yüzde 33’ü doymuş, yüzde 16’sı çoklu doymamış ve kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Kolesterol içermesine rağmen doymamış yağ asitleri yüksek ve lesitin içerdiği için yumurta sarısının kolesterol yükseltici etkisi yağlı et ve süt ürünlerine nazaran düşüktür” diye konuştu.

ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Diyetisyen Sibel Mumcu, yumurta kullanılarak yapılan çoğu yiyeceğin kısa sürede hazırlanabileceğini ve zahmetsiz olduğunu belirterek “Yumurta; kahvaltıda haşlanmış, rafadan, omlet gibi tariflerle; akşam yemeklerinde ise soslarda, köftelerde ve bazı çorbalarda kullanılarak tüketilebilir. Sıklıkla tüketilmesi önerilen yumurtada bolca bulunan folat ve B12 vitaminleri; kan yapımında, bilişsel fonksiyonlarda etkili oluyor. Eksikliğinde ise kalp-damar hastalıkları riskini artırıyor” bilgilerini paylaştı.

Yumurtada bulunan çinkonun çocuklar üzerine etkisinden bahseden Diyetisyen Sibel Mumcu, “Özellikle büyüme-gelişme, bağışıklık sitemi ve yara iyileşmelerinde yumurta oldukça önemli” uyarısında bulundu.



SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

;

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.