Sağlık Yumurtalık kanserini hedef alan antikor üretildi

Yumurtalık kanserini hedef alan antikor üretildi

Paylaş
Yumurtalık kanserini hedef alan antikor üretildi

Erciyes Üniversitesi GENKÖK Merkezinde, kadınlarda ölümcül seyreden yumurtalık kanserinde etkili olabilecek antikor üretildi. Henüz test aşamasındaki antikor, ilaç olma potansiyeli taşıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genom ve Kök Hücre Merkezinde (GENKÖK), yumurtalık (over) kanserine karşı antikor (bağışıklık proteini) üretildi.

Antikorların kanserde çok kullanılan yeni bir tedavi yöntemi olduğuna dikkat çeken Tıbbi Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağrı Şakalar "Biyoteknolojik bir ürün olan antikorların, dünyada milyar dolarlık bir pazarı var. Biz de ülkemizde kullandığımız antikorların hepsini dışarıdan alıyoruz. Ülkemizde henüz ticari olarak üretilen ve kansere karşı kullanılan bir antikor yok" diye konuştu.

Şakalar, yaklaşık 3 yıl önce TÜBİTAK'tan aldıkları proje kapsamında yumurtalık kanserine karşı antikor üretmeye çalıştıklarını ifade etti.

Laboratuvar ortamında 2 antikor ürettiklerini aktaran Dr. Şakalar, çalışmanın önemini; "Bu antikorların kanser hücrelerince üretilen proteine bağlandığını da gösterdik. Halen bu antikorların kanser hücrelerini öldürüp öldürmediğini test ediyoruz (preklinik çalışma). Sonraki aşamalarda ise fare deneyleri ve klinik çalışmalar yapılacak. Bu antikorları şu açıdan önemsiyoruz; ülkemizde kanseri hedef alan antikor üretimini başarabildik. Türkiye'de bunu yapabilen az sayıda laboratuvar var, bunlardan biri de biziz. İleride bu antikorların ilaç olarak kullanılabilme potansiyeli var. Ayrıca patenti alınıp ülkemize ekonomik katkı sağlama imkanı da var" sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı