Sağlık Yumurtaya alerjisi olan grip aşısı olmasın

Yumurtaya alerjisi olan grip aşısı olmasın

Paylaş
Yumurtaya alerjisi olan grip aşısı olmasın

Ciddi derecede yumurta alerjisi olanlar, daha önce grip aşısı yaptırıp ciddi yan etki gelişenler, ateşli bir hastalığı olanlar ve "Gullian Bare" hastalığı geçirenler grip aşısı olmaması gerekiyor

Academic Hospital İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turgay Çelikel, ciddi yumurta alerjisi olanların, daha önce grip aşısı yaptırıp ciddi yan etki gelişenlerin, ateşli bir hastalığı olanların ve "Gullian Bare" hastalığı geçirenlerin grip aşısı olmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Çelikel, Dünya Sağlık Örgütü ve Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Merkezi’nin, yaşı 6 ayın üzerinde olan herkesin grip aşısı yaptırmasını önerdiğini belirtti. Özellikle çocukların, hamilelerin, yaşlıların, kronik akciğer ve kalp hastalarının, bağışıklığı baskılanmış olanların (diyabet, böbrek yetmezliği, kanser, kortizon tedavisi alanlar) aşı yaptırması önerisinde bulunan Çelikel, ayrıca risk grubundaki hastalarla yakın teması olan hasta yakınlarının, sağlık personelinin ve 6 aydan küçük bebeklere bakanların, grip aşısı olmasının önemli olduğunu vurguladı. Çelikel, "Ciddi yumurta alerjisi olanların, daha önce grip aşısı yaptırıp ciddi yan etki gelişenlerin, ateşli bir hastalığı olanların ve ’Gullian Bare’ hastalığı geçirenlerin grip aşısı olmaması gerekir" dedi.

Haberin Devamı

"Grip aşısını eylül ayında yaptırmaya başlayın"

Yeni senenin grip aşısının eylül ayı başında çıktığını ve hemen yaptırılmaya başlanması gerektiğini ifade eden Çelikel, aşının etkisinin 2 hafta sonra çıktığını belirtti. Grip hastalığının en çok aralık-ocak-şubat aylarında görüldüğünü, nisan-mayısa kadar da görülebildiğini anlatan Çelikel, daha önce yapılmadıysa aralık-ocak aylarında da grip aşısı yaptırmanın faydası olduğunu kaydetti. Gribin, risk gruplarında pnömoni ve ölüme yol açabilen ağır bir hastalık olduğunu aktaran Çelikel, şu bilgileri verdi: "Grip, risk grupları dışındaki diğer kişilerde 3-4 gün işe-okula gitmekten alıkoyabilir, haftalarca devam eden öksürük gelişebilir. Aşı yapıldığında gribi büyük ölçüde önler ya da hafif geçirilmesini sağlar. Hastalık yapan başka virüsler de vardır ancak grip aşısı bunlara karşı korumaz. Bu virüsler genelde hafif soğuk algınlığı türü hastalık yaparlar. Grip aşısından sonra çok nadir de olsa ciddi alerjik yan etkiler gelişebilmektedir. Bu nedenle aşının acil müdahalede bulunulabilecek bir poliklinikte veya hastanede yapılması gerekir. Aşı yapıldıktan sonra en az 30 dakika-1 saat, aşının yapıldığı sağlık merkezinde bulunmakta fayda vardır. Bu nedenle eczanelerde yapılması bence yasaklanmalıdır."

Haberin Devamı

"Her yıl en aktif 3 virüs belirleniyor"

Her yıl şubat ayında, o sene grip hastalığı yapabilecek en aktif 3 virüsün belirlendiğini ve bu virüsler öldürülerek aşı hazırlandığını belirten Çelikel, aşının eylül ayında uygulamaya sunulduğunu, etkisinin bir yıl olduğunu ve her yıl tekrarlanması gerektiğini vurguladı. Aşının, 6 aylık üzeri her yaş grubunda etkili olduğunu ifade eden Çelikel, "Amerika’da 65 yaş üzeri kullanılan, etkinliği artırılmış aşı vardır. Bağışıklığı azalmış kişilerde antikor oluşması daha az olabileceğinden aşının koruyuculuğu daha az olabilir" dedi. Grip aşısının sıklıkla hafif ateş, kolda kızartı, hafif ağrı yapabildiğini, ergenlerde yarı bayılma görülebildiğini belirten Çelikel, "Grip aşısının çok nadiren ciddi alerjik yan etkileri görülebilir. Birkaç dakikadan birkaç saate uzayan zaman diliminde bu yan etkiler olabilir. Aşı sonrası göz çevresi ve dudak şişliği, nefes darlığı, ses kısıklığı, döküntü, çarpıntı, baş dönmesi, solukluk geçirenler derhal hastaneye gitmelidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

2012 grip aşısında, H1N1 (Influenza A, California), H3N2 (Influenza A, Victoria), Wisconsin (Influenza B) virüslerinin bulunduğunu, hastalığın, öksürük, hapşırık ve konuşma ile bulaştığını, saçılan parçacıkların yapıştığı yerde uzun süre yaşadığını anlatan Çelikel, virüs partiküllerini soluyanlara veya parçacıkların bulaştığı mekanlara elini değenlere virüs bulaştığını, önlem olarak kışın kalabalık yerlerden uzak durmanın ve sık el yıkamanın önerilebileceğini söyledi.

AA