Dünya Yunanistan planını sundu

Yunanistan planını sundu

Paylaş
Yunanistan planını sundu

Yunanistan Euro Grubu'na yeni ekonomik reform programını sundu. Şimdi herkes pazar gününü bekliyor

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem'un sözcüsü Michel Reijns, Twitter hesabından Euro Grubu'nun Yunanistan'ın yeni reform programı teklifini aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin liderleri 12 Temmuz Pazar günü Yunanistan'ın durumunu değerlendirmek üzere biraraya gelecek.

Yunan hükümeti, euro bölgesi kreditörlerine yeni reform önerilerinin bulunduğu bir paket sunarak temerrüde düşmenin önüne geçmeyi hedeflerken, bugün gerçekleştirilecek bir parlamento oylamasıyla beraber bu acil önlemlerin kabul edilmesini hedefliyor.

Yeni hazırlanan öneri paketine göre, Yunanistan 2018 yılına kadar borçlarını karşılayabilmesi için 53.5 milyar euroluk bir yardım talebinde bulunuyor.

Bunun karşılığında Atina, Yunan adaları için vergi indirimlerini yavaş yavaş kaldırma ve nakliyat firmalarına uygulanan vergi oranlarını artırma sözü verdi.

Eurogroup maliye bakanları başkanı öneriyi aldıklarını onaylarken; Avrupa Komisyonu, Avrupa merkez bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) uzmanları tarafından incelenmeyene kadar herhangi bir yorum yapmayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yunan yasa yapıcılardan bugün sol eğilimli hükümete yeni yardımlar öncesi "öncül adımlar" atması için yetki vermesi istenecek. Bu yetki kreditörlere ülkenin ciddi olduğunu göstermesi bakımından büyük öneme sahip.

Euro bölgesi liderlerinin Pazar günü gerçekleşecek zirvede bir anlaşmaya varması durumunda bile üç yıllık kredi verilmesini öngören önerilerin yasalaşmadan önce bir kez daha oylanması gerekecek.

İleride baş gösterebilecek sorunlardan birisinin işareti olarak, Tsipras'ın koalisyon ortağı liderlerinden bir tanesi daha önce adalara verilen vergi indiriminin kaldırılması durumunda hükümetten ayrılacağını açıklamasının ardından bu yeni önlemlerin altına imzasını atmaması gösterildi. Ayrıca Syriza'nın radikal sol kesiminden olan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis de önerileri imzalamadı.