Dünya 'Yunanistan S-300 füze denemesine hazırlanıyor' iddiası

'Yunanistan S-300 füze denemesine hazırlanıyor' iddiası

Paylaş
'Yunanistan S-300 füze denemesine hazırlanıyor' iddiası

Yunanistan'ın, Türkiye ile olan "Ege'de yaz aylarında askeri tatbikatların durdurulmasını" öngören moratoryumun Eylül ayında sona ermesinin ardından S-300 füzeleriyle atış denemesi gerçekleştireceği iddia edildi

Yunan medyasında yer alan haberlerde, Girit adasına konuşlandırılan füzelerin atış denemesiyle ilgili gerekli hazırlıkların yapıldığı, bununla ilgili Rus teknisyenlerden oluşan heyetin temmuz sonunda Girit'e geleceği ileri sürüldü.

Yunan askeri haber ağırlıklı "defencenet.gr" internet sitesinde yer alan bir haberde, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yunanistan Savunma Bakanlığı üst düzey çevrelerinin, "Eylül'de, Türkiye ile olan moratoryumun sona ermesinin ardından S-300 PMU-1 füzelerinin atışının gerçekleşmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı" değerlendirmesinde bulundukları belirtildi.

S-300 füzelerinin atışının gerçekleşmesinin Ege'de ve Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirerek Türkiye'ye mesaj oluşturacağı ifade edilen haberde, "Görülen o ki, zarlar atıldı. S-300PMU-1 füzelerinin atışı, enerji yataklarının değerlendirilmesi öncesinde Ege'de ve Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirerek, Türklere bir mesaj olması bekleniyor. Türkler bundan sonra Güney Ege'de FIR hattına girerek hava sahasını ihlal ederken daha çok düşünecekler. Kırmızı düğmeye ne zaman basılacağı ise başka bir mesele, tamamen siyasi" değerlendirmesine yer verildi.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi eski lideri Glafkos Klerides yönetiminin Rusya'dan sipariş ettiği S-300 füzeleri, Türkiye'nin sert tepkisi sonucu 1998'de Girit'e konuşlandırılmıştı.

Haberin Devamı