Dünya Yunanistan ve AB anlaşmaya vardı

Yunanistan ve AB anlaşmaya vardı

Paylaş
Yunanistan ve AB anlaşmaya vardı

Yunanistan konusunda Euro Bölgesi zirvesinden anlaşma çıktığı bildirildi. Anlaşma sonrası Çipras'tan ilk açıklama da geldi

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 16 saat süren Yunanistan zirvesinin anlaşmayla sonuçlandığı iddia edildi. Atina ile yapılan üçüncü kurtarma paketinde ağır şartlar olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Euro Bölgesi liderlerinin 16 saat süren Yunanistan zirvesinde ağır şartlar karşılığında Atina'ya üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşma sağlandığı ifade edildi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Euro Bölgesi liderlerinin 16 saat süren Yunanistan zirvesiyle ilgili Twitter hesabından bir mesaj yayınladı. Tusk, "Euro zirvesinde oy birliğiyle uzlaşmaya varıldı. Yunanistan'da ciddi reformlar ve finansal yardımın yapılacağı kurtarma paketi için her şey hazır" dedi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, "Büyük mücadele verdik, önümüzde zorlu kararlar var. Mali tıkanma ve bankacılık sisteminde çöküşü engelledik. Borcu yeniden yapılandırmaya başardık. Büyümeye dönebilmek için savaşmaya devam edeceğiz. Bütün Avrupa'ya onur mesajı gönderdik" dedi.

Haberin Devamı

"ANLAŞMA" SAĞLANDI

Brüksel'deki zirvede buyunan Belçika Başbakanı Charles Michel Twitter hesabında tek kelimeden oluşan bir mesaj paylaştı. Michel, Twitter hesabına "anlaşma" sözcüğünü yazdı.

BİR MESAJ DA RUM KESİMİ'NDEN

Güney Kıbrıs hükümeti sözcüsü de, Twitter hesabından, "Bir anlaşmaya varıldı gibi görünüyor" mesajını paylaştı.

BORCUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN FON

Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem borcun yüzde 50 azaltılması için fon kurulacağını söyledi. Dijsselbloem, "Yunanistan Parlamentosu bu anlaşmayı onaylamalı" dedi.

"YUNANİSTAN EURO BÖLGESİ'NDEN ÇIKMAYACAK"

Anlaşmayla ilgili bir açıklama da Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den geldi. Jean-Claude Juncker, "Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkmayacak. Anlaşmaya bakıldığında kazanan da kaybeden de yok" şeklinde konuştu.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ulusal parlamentoların onayı gerekiyor. Bu konuda açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Almanya'dan önce Yunan parlamentosu anlaşmayı onaylamalı" dedi.

ÜÇÜNCÜ KURTARMA PAKETİ

Brüksel'de yapılan zirvede Yunanistan'ın üçüncü yardım progamı kapsamında mali yardım alabilmesi için müzakerelerin başlayıp başlamaması konusu ele alındı. Yardım programının üç yıl yürürlükte kalması planlanıyor.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın mali yardım ihtiyacının 86 milyar euro dolayında olduğu tahmin ediliyor.

Program karşılığında Atina'dan Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından hazırlanan reformları hayata geçirmesi bekleniyor.