Dünya Yunanistan'da hayat durdu

Yunanistan'da hayat durdu

Paylaş
Yunanistan'da hayat durdu

Ekonomik reform paketini protesto eden Yunanlar, kamu ve özelde 24 saat grev başlattı

Yunanistan’da, "hükümetin ekonomik reform paketini" protesto etmek amacıyla kamu ve özel sektör çalışanlarının 24 saatlik grev başlatmaları ülkede yaşamı felç etti.

Hükümetin, çalışanların primlerinde kesinti, sosyal güvenlik sisteminde değişiklik ve maaşların dondurulması gibi konularda düzenlemeler yapma kararına karşı, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GESEE) çağrısıyla yapılan greve, gazeteciler, vergi daireleri, gümrük, sigorta, belediye, valilik, adliye, arkeolojik alan, müze, hava, deniz ve karayolu taşımacılığı çalışanları, doktorlar ile öğretmenler katıldı.

SADECE ACİL VAKALARA BAKILIYOR


Grev nedeniyle devlet dairelerinde müşteri hizmetlerinde aksaklıklar yaşanırken, okullarda da dersler yapılmadı. Hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik personeli görev yaparken, müzelerle arkeolojik alanlar da açılmadı.

TÜM UÇUŞLAR İPTAL

Havaalanı kontrol kulesi çalışanlarının da greve katılmaları nedeniyle gece yarısından itibaren tüm uçuşlar iptal edildi. Deniz yolu çalışanlarının da grev yapması sebebiyle yolcu gemileri denize açılmazken, ana kara ile adalar arasındaki bağlantı koptu. Demiryolu çalışanlarının da katıldığı grev nedeniyle troleybüs, metro, tramvay ve banliyo trenleri sefer yapmadı. Şehir içi otobüs seferleri ise şoförlerin iş bırakma eylemleri nedeniyle aksamalı yapılabildi.

HABER BÜLTENİ YOK

Basın yayın çalışanlarının da greve katılması nedeniyle televizyon ve radyolarda haber bültenleri yayımlanmazken, haber ajansları ile internet siteleri sayfalarını yenilemedi. Basın toplantıları iptal edilirken, yazılı basın çalışanlarının da grev yapması sebebiyle yarın gazete bayilerinin raflarının boş kalacağı kaydedildi.

Bu arada başkent Atina’da kent merkezinde gösteriler ve yürüyüşler yapıldı. Başkentin Sindagma meydanındaki mitingler nedeniyle kent merkezi uzun süre ulaşıma kapatıldı.

Öte yandan göstericiler ile güvenlik kordonu oluşturan polis kuvvetleri arasında yer yer arbede yaşandı.

EKONOMİK REFORMLAR

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ekonomik önlemlere ilişkin açıklamasında, hükümetin öncelikli görevinin bütçe açığının kapatılması ve ekonominin kurtarılması olduğunu söylemişti.

Bunlar yapılırken, en adil çözümlere gidileceğini belirten Papandreu, söz konusu çözümlerin elden geldiğince yoksul ve orta tabakayı korumaya yönelik olacağını kaydetmişti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostantinu ise ekonomik reformlarla, başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşlarının dondurulması, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18’den başlayarak yüzde 40’a kadar varan vergiler getirilmesi, kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü belirtmişti.
Papakostantinu, Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde hazırlanan yeni gelir vergisi yasasıyla ilgili müzakerelerin sürdüğünü, yasanın son şekliyle gelecek günlerde parlamentoya getirileceğini bildirmişti.

Yunanistan Çalışma Bakanı Andreas Loverdos da ülkedeki ortalama emeklilik yaşının halen 61 olduğunu, bunun 2015’e kadar 2 yıl artırılmasının hedeflendiğini belirtmişti.

İSTİKRAR VE KALKINMA PROGRAMI

Papakostantinu, geçen haftalarda yaptığı ve Yunan ekonomisinde gelecek 3 yılda, İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdiği açıklamasında, "2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH’ya oranının yüzde 2,8’e düşürülmesinin, 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu" söylemişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009’da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9’a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu ifade etmişti.

Programda, bütçe açığının GSYH’ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011’de yüzde 3,1, 2012’de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğü, bu çerçevede 2009’da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2012’de yüzde 2,8’e gerilemesinin hedeflendiğini bildiren bakan, 2013’de de söz konusu açığın yüzde 2 oranında şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

AA

Haberin Devamı