Gündem Yürek yakan adres

Yürek yakan adres

Paylaş
Yürek yakan adres

TEKEL Mahallesi, Açılım Sokak, Ölüm Apartmanı, No: 4-C

HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR

Hükümet, özelleştirilen TEKEL’in işçilerini 4-C denilen geçici personel statüsünde çalıştırmak istedi. 4-C demek işçinin maaşının yarıya düşmesi, kıdem ve ihbar tazminatı hakkının yok olması, yıllık izin hakkının hayale dönüşmesi demekti... Bir emekçi bunları nasıl kabul eder? TEKEL işçileri de haklarının gasp edilmesini kabul edemedikleri için Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi’nin önünde kurulan çadırlarda 55 gündür oturma eylemi yapıyor. TEKEL işçilerinin Ankara’dan yükselen çığlığı vicdanları kanatıyor.

142 İŞÇİ ÖLÜMÜNE DİRENİYOR

Anayasasında sosyal devlet yazan Türkiye’de bu çığlıklara kulak vermemek yürekleri dağlıyor. Dertlerine derman bulunmayan işçiler ölümü göze alıp 5 Şubat’ta süresiz açlık grevine başladı. Başkentte göz yaşartan bir dram yaşanıyor. 3 günde açlık grevindeki 142 işçiden 10’u hastaneye kaldırıldı. Açlık grevi yapan işçilerde baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, halsizlik görülüyor. Her gün bilinçleri kontrol edilen, tansiyon ve nabızları ölçülen işçilere şekerli su ve tuz veriliyor.

‘BABAM BENİM İÇİN ÖLÜRSE...’

Açlık grevindeki işçiler için 60 doktor seferber oldu. İşçiler açlık grevinin sürdürüldüğü Türk-İş salonunun adresini şöyle tanımlıyor: “TEKEL Mahallesi, Açılım Sokak, Ölüm Apartmanı, No: 4-C.” Türk-İş’in önüne, bir çocuk ile açlık grevindeki babasının fotoğrafının yer aldığı, “Tayyip amca, babam benim için ölürse cenaze namazını sen kıldıracaksın” yazılı afiş asıldı. Çadırlarda ‘AKP kurbanlıkları 11 ay taksitle’, ‘Bizlere 10 bin ceset torbası, sizlere 367 kilo Hint Kınası’, ‘Hani din kardeşiydik, sen Köşk’te ben çadırda. Duy sesimi Çankaya’ yazıları dikkati çekti.

EKMEK SAVAŞI, DUYGU SÖMÜRÜSÜ MÜ?

Açlık grevindeki işçilerden Aygül Kızılgöz “Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Hanım bir tülbent için ağlıyor. O duygu sömürüsü değil de bizim ekmek savaşımız mı duygu sömürüsü” diyerek isyan ediyor. Öte yandan TEKEL işçisinin sorununun çözülmesi için 6 işçi ve memur konfederasyonunun (Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK) girişimleri bu hafta da sürecek. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’dan randevu istenecek.

2