Gündem Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olacak

Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olacak

Paylaş
Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olacak

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Yusufeli Barajı İnşaatı ve Yusufeli Yeniden Yerleşim alanlarında incelemelerde bulundu

Ziyarette DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, Barajlar ve Hidroelektrik Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanı Kemal Karakuş, DSİ 26. Artvin Bölge Müdür V. Turan Karagöz ve kontrollük teşkilatı eşlik etti.

Haberin Devamı

Genel Müdür Acu, ilk olarak Yusufeli Barajı inşaatında incelemelerde bulunarak 10 Temmuz 2018 tarihinde başlayan gövde beton döküm çalışmalarına inceledi.

İncelemenin ardından çalışmalarının koordine edildiği şantiyeyi ziyaret ederek düzenlenen toplantıda çalışmalarda gelinen seviye hakkında bilgi aldı.

Genel Müdür Acu ve beraberindeki heyet ardından Yusufeli ilçesi Yeniden Yerleşim çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundu.

'DÜNYANIN EN YÜKSEK 3. BARAJI'

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, barajda günde 7 bin metre, ayda ise 200 bin metre beton dökülmesi planlandığını belirterek, "Bugün ekibimiz ile birlikte tamamlandığından 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikle beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatımızda ve Yusufeli İlçesi Yeniden Yerleşim alanlarında incelemelerde bulunduk.

Haberin Devamı

Bilindiği üzere 10 Temmuz saat 23.00’de barajımızın gövde beton dökümüne başladık. Bugünde beton döküm çalışmalarına yerinde nezaret ediyoruz.

Toplam 4 milyon metre gövde hacmine sahip barajda günde 7 bin metre ayda ise 200 bin metre beton dökülmesi planlanıyor.

Yapılan programlamada gövde betonunun 2 yılda tamamlanması hedeflenmektedir. Bu beton programı geleneksel beton barajlarda bir dünya rekoru olarak ülkemizin baraj projelerinde geldiği noktayı gösterecektir" dedi.

DSİ Genel Müdürü Acu, "Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl’dır" diyen Acu, "Enerji yapıları ulaşım tünelleri, kırma eleme tesisi ile kablolu vinç hattı kurulumu, su alma yapısı giriş santral binası ve transformatör salonu tavan kemer betonları ile santral binası, şalt sahası, su alma yapısı ve kapak şaftı, enerji tüneli ve şaftı, kuyruksuyu tünelleri kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmıştır.

Santral binası ve sol sahil başlangıç bloğu kısımlarında beton imalatları devam etmektedir" şeklinde konuştu.

'TEMEL TESLİMİ YAPILMIŞTIR'

Yusufeli Barajı ve HES Projesinde baraj gövdesi kazı ve destekleme çalışmalarına 20 Haziran 2014 tarihinde başlandığını hatırlatan Acu, "21 Haziran 2018 tarihinde temel kotuna ulaşılmıştır.

Haberin Devamı

Baraj gövdesi kazı ve destekleme çalışmaları yapılırken 75-80 derecelik dik topoğrafyada 485 metreyi bulan kazı çalışmaları tamamlanmıştır.

440 temel kotunda temel teslimi yapılmıştır. Bugün itibarı ile artık Yusufeli Barajının gövdesinin yapım aşamasına gelinmiştir. 4 milyon m gövde betonunun başlangıcındayız. 440 metre kotundan 715 metre kotuna yükselecek olan baraj gövdesi 275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı olacaktır" diye konuştu.

'YUSUFELİ BARAJI 100 KATLI BİR GÖKDELEN YÜKSELİĞİNDE'

Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olduğunu söyleyen Acu, "Yusufeli Barajı’nın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir.

Yusufeli barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metre beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir.

Yusufeli Barajı’nın gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metre beton ile her biri 120 metre 5 katlı 10 bin konut yapılabilir. Yusufeli Barajı’nın tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 600 milyon TL katkı sağlayacaktır. Proje ile yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılanacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yeni Yusufeli ilçesinin yerleşim yerlerinde devam eden çalışmaları da yerinde incelediklerini vurgulayan

"Ön yer seçimi yapılan Meşecik, Çeltikdüzü, Irmakyanı, Çevreli, Tekkale, Kınalıçam, Yeniköy ve İşhan köylerinin yeni yerleşim yerlerinin yerleşime uygunluğu için jeolojik-jeoteknik etüt raporları ve hali hazır harita alımları yapıldı.

'7 KÖY İÇİN İMAR PLANI ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR'

Irmakyanı, Yeniköy, İşhan, Tekkale, Meşecik, Çevreli ve Çeltikdüzü için yeri yerleşime uygun bulunarak onaylandı. Bu 7 köy için TOKİ tarafından imar planı çalışmaları devam etmektedir.

Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh Nehri’nin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır.

Haberin Devamı

Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

İHA