Beden Sağlığı Yüzerken sağlığınız için bone takın

Yüzerken sağlığınız için bone takın

Paylaş
Yüzerken sağlığınız için bone takın

Deniz ve havuz sularının kulak için büyük risk taşıdığını belirten uzmanlar, yüzerken bone veya tıkaç kullanılmasını öneriyor

Medical Park Tarsus Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Aykut Bozan, yaz sıcakları nedeniyle havuzlar ve plajlara akın eden vatandaşları uyardı. Deniz ve havuz sularındaki mikropların kulakta birçok hastalığa yol açabildiğini belirten Bozan, korunmak için bone veya tıkaç kullanılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kulak için, hijyenik olmayan havuz ve deniz suyunun büyük risk oluşturduğunu ifade eden Bozan, şunları söyledi:

"Mavi bayraklı plajlarda risk olmasa da havuzlarda tehlike her zaman devam ediyor. Kulak zarı delik olan kişiler havuza girdiğinde, kulak içinde kolaylıkla iltihap oluşabilir. Diğer kişiler için ise mantar enfeksiyonu riski var. Kulağı kirli sulardan korumak için, havuza veya denize girerken bone ya da tıkaç takılmalı. Kulak kiri dış kulak kanalının dışarıya yakın kısmında salgılanır ve normal bir oluşumdur. Kulak cildi üzerinde su geçirmez bir örtü oluşturan kulak kirinin yeterince salgılanmaması, kanal cildinde kurumaya ve kaşıntılı kulak hastalıklarına yol açabilir."

BÖCEK KAÇARSA NE YAPMALI?

Haberin Devamı

Kulağa sinek, böcek veya yabancı cisim kaçması durumunda yapılacaklar hakkında da bilgi veren Bozan şunları söyledi: "Sinekler kulak kirine yapışır ve uçamaz. Daha büyük böcekler ise kulakta dönemez ve dışarı çıkamaz, çıkmak için çırpınmaları da ağrıya ve korkutucu bir his oluşmasına yol açar. Sinek kaçmışsa önce kulağa alkol damlatılır, sonra da yıkama veya özel aletler yardımıyla dışarı çıkarılır. Büyük böcekler kaçmışsa kulak kanalı yağlı bir maddeyle doldurulur. Solunum yolları tıkanan böcek ölür ve 5-10 dakika bekledikten sonra ölü böcek doktor tarafından çıkarılır."

Tolunay DUMAN/TARSUS,(MERSİN),(DHA)