Yaşam Yüzyıllık Yalnızlık'ın çalınan ilk baskısı bulundu

Yüzyıllık Yalnızlık'ın çalınan ilk baskısı bulundu

Paylaş
Yüzyıllık Yalnızlık'ın çalınan ilk baskısı bulundu

Nobel ödüllü Kolombiyalı gazeteci yazar Gabriel Garcia Marquez'in başyapıtı sayılan "Yüzyıllık Yalnızlık" adlı romanının bir hafta önce çalınan ilk baskısının bulunduğu bildirildi

BBC’nin haberine göre, polis yetkilileri, 2 Mayıs’ta Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki Corferias Sergi Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Kitap Fuarı’ndan çalınan kitabın, eski kitapların satıldığı bir tezgahta bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Geçen yıl 87 yaşında hayata veda eden Marquez’in imzasını taşıyan kitabın, antikacılar tarafından çalındığı, polisin geniş çaplı operasyon başlatmasının ardından tezgaha bırakıldığı sanılıyor.

Latin Amerika’nın en önemli kitap fuarlarından biri kabul edilen Bogota Kitap Fuarı, bu yıl Marquez ve Yüzyıllık Yalnızlık romanının geçtiği hayali Macando kentine ithaf edilmişti.

'PAHA BİÇİLEMEZ'

Kitabın sahibi Alvaro Castillo, ünlü yazarın, 2006’da Uruguay’ın başkenti Montevideo’daki bir sahaftan satın aldığı kitabı "Eski kitaplar satan Alvaro Castillo’ya. Geçmişten sonsuza her zaman dostun olarak kalacak Gabo" diye imzaladığını belirtmişti. Castillo, kitabın kendisi için "paha biçilemez" olduğunu vurgulamıştı.

Haberin Devamı

1967’de basılan kitaba, 60 bin dolar değer biçilmişti.

Olağanüstüyü günlük yaşamın rutini haline getiren "Büyülü Gerçekçilik" akımının en önemli isimlerinden Marquez’in ölümünün ardından kitaplarının ilk baskıları, büyük değer kazanmıştı.

Hayranları arasında "Gabo" olarak bilinen Marquez’in arşivini de 2,2 milyon dolara Teksas Üniversitesi Harry Ransom Merkezi satın almıştı.

Latin Amerika’nın büyüleyici dünyasını kaleme aldığı eserleriyle 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ve 17. yüzyıl yazarı Miguel de Cervantes’ten bu yana İspanyol dilinin en önemli yazarı kabul edilen Marquez, 17 Nisan’da 2014’te Meksika’nın başkenti Meksiko’da 87 yaşında hayata veda etmişti.

Yüzyıllık Yalnızlık, Marquez’in en önemli eseri kabul ediliyor. Bataklığın ortasında yoktan Macando kentini kuran Buendia ailesinin akıl almaz öyküsünü anlatan eser, 37 farklı dile çevrildi ve 50 milyondan fazla sattı.

Çalınan kitap, Yüzyıllık Yalnızlık’ın merkezi Arjantin’de bulunan Sudamericana Kitabevi tarafından 1967’de basılan 8 bin kopyasından biri.

AA