Sağlık 'Zayıf karne için çocuklarınızı yargılamayın'

'Zayıf karne için çocuklarınızı yargılamayın'

Paylaş
'Zayıf karne için çocuklarınızı yargılamayın'

Yrd. Doç. Dr. Tuncay Dilci, ailelerin yarıyıl tatilini zayıf dersler için bir fırsat olarak görmemeleri gerektiğini belirterek "Çocuğunuzu karne notu üzerinden yargılamayın. Diğer çocuklarla kesinlikle kıyaslamayın" dedi

Yarıyıl tatilinin gelmesiyle birlikte karne alan öğrencilerin velilerine uyarılarda bulunan CÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tuncay Dilci, ailelere karnesinde zayıf not bulunan çocuklarının üzerlerine gitmemeleri uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Öğrencinin zayıf not almasının nedenlerinin araştırılarak bu derslerin telafisi için ileriye dönük program hazırlanması tavsiyesinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Dilci "Özellikle anne ve babalar zayıf dersler için tatili bir fırsat olarak düşünmemeli. Çünkü adı üstünde tatil. Çocuklar bu süreyi dinlenerek geçirmeli" diye konuştu.

TÜKENMİŞLİĞE NEDEN OLABİLİR

Yrd. Doç. Dr. Dilci, anne ve babaların çocuklarına karne notu odaklı ve başarı üzerinden yaklaşımlarının doğru olmadığını dile getirerek bunun yerine ahlaki zekalarına, moral dğerlerine dönük, çocuğun moralini yükseltici çaba içerisinde bulunmaları uyarısı yaptı.

Yarıyıl tatilini bir fırsat olarak değerlendirerek çocuğun yaşam doyumunu yükseltecek faaliyetlere konsantre olunması tavsiyesinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Dilci, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Çünkü çocuk tatilde kafasını bir yerde dinlendirmek zorunda, değişiklik olmak zorundadır. Aksi halde akademik başarıya odaklı, yarış atı misali gerçekleşecek çalışma çocukta tükenmişlik oluşturabilir. Metal yorgunluk dediğimiz bu yorgunluk çocukta başarısızlığın nedeni olabileceği gibi yaşama karşı küsme, gerileme, diğer arkadaşlarıyla kıyaslanması da kendini baskı altında hissederek bir özgüven kaybına neden olabilir. Bu nedenle anne ve babalar tatilde çocuklarıyla başarısız dersleri üzerine yoğunlaşmamalı."

Başarısız olanların geri kazanımı için ikinci dönem öğretmenleriyle veya okuldaki varsa pedagoglarla görüşerek öğrencilerin bu tutum ve davranışlarının nasıl giderileceğine dönük çabaların faydalı olacağını anlatan Yrd. Doç. Dr. Dilci, şunları söyledi:

"Kesinlikle çocuğunuzu karne notu üzerinden yargılamayın. Çocuğunuzu diğer çocuklarla kesinlikle kıyaslamayın. Sizin çocuğunuzun parmak izi gibi kendine özgü biricik özellikleri vardır. Aslolan bu özelliklerini tespit edebilmek ve bunları başarıya kanalize edebilmektir."

DHA