Dünya 'Zehirli gazı gözlerimle gördüm'

'Zehirli gazı gözlerimle gördüm'

Paylaş
'Zehirli gazı gözlerimle gördüm'

Geçtiğimiz aylarda Özgür Suriye Ordusu militanlarına karşı kimyasal silah kullandığı iddia edildi. Le Monde muhabiri, zehirli gaz kullanımını gözleriyle gördüğünü söyledi

Suriye'de Esad rejimine bağlı güçlerin, geçtiğimiz Nisan ayında başkent Şam çevresinde Özgür Suriye Ordusu militanlarına karşı kimyasal silah kullandığı iddia edildi. Le Monde muhabiri, zehirli gaz kullanımını gözleriyle gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

'ZEHİRLİ GAZ KULLANILIRKEN ORADAYDIM'

Fransız Le Monde gazetesinin Suriye'deki muhabiri Jean-Philippe Remy, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin, geçtiğimiz 13 Nisan'da başkent Şam'ın Cobar bölgesinde, muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığını ileri sürdü. Zehirli gaz kullanımında olay yerinde olduğunu belirten Le Monde muahbiri Remy, "Özgür Suriye Ordusu militanları kimyasal gaz kullanıldığını anladıklarında artık çok geçti" dedi.

'YAŞAM SAVAŞI VERİYORLARDI'

Suriye ordusunun kullandığı zehirli gazın kısa bir süre içerisinde etkisini göstermeye başladığını belirten Le Monde muhabiri Jean-Philippe Remy o anı şu cümlelerle anlattı: "Öksürükleri, gözlerin yanması izledi. Görüş alanları kayboldu. Nefes alıp vermeleri güçleşti. Bazıları kusarken, bazıları da bayıldı. Zehirli gaza en çok maruz kalanların hemen tedaviye ihtiyaçları vardı, aksi takdirde boğularak öleceklerdi." Le Monde muhabiri Remy, zehirli gazlara maruz kalıp, hastanede yaşam savaşı veren başka muhaliflere de rastladığını iddia etti.

Suriye'de anestezik ve atropin eksikliği nedeniyle zehirli gazlardan etkilenenlerin tedavisinin yapılamadığı, cerrahların veterinerlik ürünleri kullanmaya başladığı belirtiliyor. Fransız muhabir Remy, Şam ve çevresinde kimyasal silah kullanımının rutin bir olay haline geldiğini de ileri sürdü. Fransız gazetesi Le Monde'un haberine göre, muhabir Jean-Philippe Remy ve yanındaki foto muhabiri yaklaşık iki aydır, Suriye ordusuna karşı savaşan, muhaliflerle birlikte yaşıyor.

Haberin Devamı

ntvmsnbc